12. GavranFest u Pragu

Nakon godine dana zatvorenosti zbog pandemije, 14. listopada ponovo je otvoren  12. po redu međunarodni kazališni festival u Pragu, GavranFest. Gospodin Miro Gavran, uvaženi suvremeni hrvatski dramatičar i romanopisac, jedini je živući autor koji u Europi ima kazališni festival njemu posvećen, na kojem se predstavljaju isključivo izvedbe njegovih tekstova. Festival je organiziralo Češko-hrvatsko društvo iz Praga uz pokroviteljstvo ministra kulture Češke i  hrvatske veleposlanice. Veleposlanica Ljiljana Pancirov jučer je svečano otvorila 12. GavranFest, a uvodni dio moderirala je Jana Krasná iz Češko-hrvatskog društva. Među posjetiteljima bio je i u Hrvatskoj vrlo popularan češki književnik Michal Viewegh.

Festival traje do 17. listopada, a uz već održanu predstavu češkog kazališta Divadlo Studio DVA  „Vše o mužích“ pred prepunom dvoranom i uz „standing ovations“ na kraju predstave, nastavlja se program izvedbom slovačkog Gradskog kazališta Trenčín „Loutka“ na slovačkom i Hrvatskog kazališta iz Pečuha na hrvatskom jeziku predstavom „Muž mojí ženy“ i „Návrat muže mojí ženy“.

U Klubu Lastavica održat će se promocija knjige Mire Gavrana na češkom „Jedna monodrama i četiri komedije“ te češkog prijevoda knjige Marijana Lipovca i Franje Vondračeka „Češki Hrvati: hrvatske stope u Češkoj“.

 



Priopćenja