Završna svecanost XX. Božicnih dana hrvatskih katolika u Sloveniji cije euharistijsko slavlje je predvodila njegova uzoritost Josip kardinal Bozanic

Završna svecanost XX. Božicnih dana hrvatskih katolika u Sloveniji cije euharistijsko slavlje je predvodila njegova uzoritost Josip kardinal Bozanic U nedjelju, 13. sijecnja 2008. godine u ljubljanskoj Franjevackoj crkvi na Prešernovom trgu, održana je završna svecanost XX. Božicnih dana hrvatskih katolika u Sloveniji. Euharistijsko slavlje predvodila je njegova uzoritost Josip kardinal Bozanic, nadbiskup zagrebacki, u koncelebraciji s ljubljanskim nadbiskupom i metropolitom msgr. Alojzijem Urbanom. Tijekom bogoslužja naglašena je zahvalnost za trideset i osmogodišnje redovito nedjeljno i blagdansko okupljanje oko euharistijskog stola gdje Hrvati na hrvatskom jeziku slave Boga; dvadeset i drugoj godišnjici osnutka Hrvatske katolicke misije u Ljubljani, najstarije ustanove s hrvatskim imenom u Sloveniji te dvadesetoj godišnjici kada u okviru „Božicnih dana hrvatskih katolika u Ljubljani i Sloveniji“ Hrvati s prijateljima dijele radost tajne Božjeg utjelovljenja u bogatstvu vlastite nacionalne, kulturne i vjerske baštine.

Završna svecanost XX. Božicnih dana hrvatskih katolika u Sloveniji cije euharistijsko slavlje je predvodila njegova uzoritost Josip kardinal Bozanic U nedjelju, 13. sijecnja 2008. godine u ljubljanskoj Franjevackoj crkvi na Prešernovom trgu, održana je završna svecanost XX. Božicnih dana hrvatskih katolika u Sloveniji. Euharistijsko slavlje predvodila je njegova uzoritost Josip kardinal Bozanic, nadbiskup zagrebacki, u koncelebraciji s ljubljanskim nadbiskupom i metropolitom msgr. Alojzijem Urbanom. Tijekom bogoslužja naglašena je zahvalnost za trideset i osmogodišnje redovito nedjeljno i blagdansko okupljanje oko euharistijskog stola gdje Hrvati na hrvatskom jeziku slave Boga; dvadeset i drugoj godišnjici osnutka Hrvatske katolicke misije u Ljubljani, najstarije ustanove s hrvatskim imenom u Sloveniji te dvadesetoj godišnjici kada u okviru „Božicnih dana hrvatskih katolika u Ljubljani i Sloveniji“ Hrvati s prijateljima dijele radost tajne Božjeg utjelovljenja u bogatstvu vlastite nacionalne, kulturne i vjerske baštine. Fra Marko Prpa, voditelj HKM u Ljubljani i koordinator za hrvatsku pastvu u Sloveniji rekao je da „hrvatski katolici s ljubavlju i ponosom svjedoce katolicku otvorenost Crkve u Sloveniji, te da traže i prepoznaju svoje mjesto u njoj moleci se za one svoje sunarodnjake koji tražeci gube i gubeci traže svoj identitet. Za vrijeme bogoslužja uz mješoviti zbor HKM Ljubljana pjevala je i gostujuca klapa „Croatia“ iz HKM u Munchenu. Klapa je nakon završetka sv. mise u crkvi održala i kraci koncert koji nikoga od prisutnih nije ostavio ravnodušnim. Nakon koncerta prisutni su bili pozvani u sakristiju crkve na domjenak u cast njegove uzoritosti Josipa kardinala Bozanica. Tu je još jednom fra Marko Prpa pozdravio i zahvalio se Kardinalu na njegovoj nazocnosti, te je ujedno pozdravio i prisutne diplomatske predstavnice iz Veleposlanstva RH u Ljubljani, gdicu Ani Pejkovic i gdu Dubravku Bariša Bošnjak. Fra Marko svoj govor završio je slijedecim rijecima: „Pažljivo smo pratili konstituiranje šestog saziva Hrvatskog sabora i sastavljanje nove vlade. Izražavam svoj osobni stav ali ga sa mnom dijeli i vecina Hrvata u Sloveniji. Iskreno želim i oprezno vjerujem da ce novoizabrani Sabor i novoizabrana vlada okrenuti novu i još bogatiju stranicu povijesti odnosa maticne države prema iseljeništvu. Mi ovdje, kao najbliže iseljeništvo (op.a. manjina), nadamo se i željeli bismo to prvi osjetiti i prepoznati“.

Priopćenja