U Sveucilišnoj knjižnici Maribor otvorena je izložba - Crteži i publikacije Ivana Meštrovica, Maribor 5. prosinca 2008. godine

U Sveucilišnoj knjižnici Maribor otvorena je izložba - Crteži i publikacije Ivana Meštrovica, Maribor 5. prosinca 2008. godine U izložbenom prostoru Sveucilišne knjižnice u Mariboru u petak 5. prosinca o. g. otvorena je izložba crteža najveceg hrvatskog kipara Ivana Meštrovica iz zbirke Muzeja Ivana Meštrovica iz Splita, te publikacije o Meštrovicu iz privatne zbirke gospode Dunje Bezjak koja je vec godinama aktivna na podrucju kulturnog povezivanja Slovenije i Hrvatske.

U Sveucilišnoj knjižnici Maribor otvorena je izložba - Crteži i publikacije Ivana Meštrovica, Maribor 5. prosinca 2008. godine U izložbenom prostoru Sveucilišne knjižnice u Mariboru u petak 5. prosinca o. g. otvorena je izložba crteža najveceg hrvatskog kipara Ivana Meštrovica iz zbirke Muzeja Ivana Meštrovica iz Splita, te publikacije o Meštrovicu iz privatne zbirke gospode Dunje Bezjak koja je vec godinama aktivna na podrucju kulturnog povezivanja Slovenije i Hrvatske. Ravnatelj Muzeja Ivana Meštrovica iz Splita gospodin Andro Krstulovic Opara na otvaranju je izložbe istaknuo kako užitak doživljaja Meštroviceve umjetnosti nije ništa manji pri susretu s crtežima. Suprotno. Naboj i privlacnost - koji vibriraju iz lista papira na kojem je meštar oblikovao svoju prvu zamisao iznimne su najave kasnijih realizacija njegovih remek djela u skulpturi. Samo prvobitni Meštrovic. Odlucan, cvrst, nepokolebljiv. Covjek s kamena i dalmatinskog krša. Meštroviceva monumentalna izražajnost je jasna i uvjerljiva cak na krhkom papiru. Dogradonacelnik Splita gospodin Božidar Capalija i direktor Sveucilišne knjižnice iz Splita gospodin Petar Krolo u prigodi otvaranja izložbe istaknuli su znacenje suradnje dvaju gradova – Splita i Maribora. Veleposlanstvo RH u Sloveniji pozdravilo je kulturni projekt Ivan Meštrovic – crteži i publikacije u Sveucilišnoj knjižnici Maribor, a na svecanom otvaranju izložbe bili su nazocni privremena otpravnica poslova Veleposlanstva Ana Puljic Žunjic i vojni izaslanik Republike Hrvatske u Sloveniji gospodin Stanko Krulic. Izložbu je otvorio gospodin dr. Mate Meštrovic, sin velikog hrvatskog kipara.

Priopćenja