Svečanost davanja prisege za osobe koje su stekle hrvatsko državljanstvo

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U Veleposlanstvu RH u Ljubljani održana je 6. travnja 2022. po prvi put svečanost davanja prisege za osobe koje su stekle hrvatsko državljanstvo.

Svečanost davanja prisege vodio je veleposlanik mr. sc. Boris Grigić istaknuvši značaj  prijema u hrvatsko državljanstvo kao temelja ostvarivanja građanskih, socijalnih i političkih prava, ali  i određenih obveze. Iako velik broj Hrvata, hrvatskih iseljenika i njihovih potomaka živi širom svijeta i u pravilu imaju državljanstvo država u kojima žive, mnogi od njih zbog emotivne povezanosti sa Republikom Hrvatskom  žele steći  upravo hrvatsko državljanstvo. Posljednjim  zakonskim  izmjenama omogućeno je lakše stjecanje hrvatskog državljanstva uz mogućnost zadržavanja državljanstva države u kojoj žive. Oni koji su stekli hrvatsko državljanstvo, a imaju i državljanstvo druge države, za Hrvatsku će uvijek biti samo njezini državljani.

Čestitajući davateljima prisege vlp. Grigić je istaknuo kako vjeruje da će hrvatsko državljanstvo koristiti s ponosom i odgovornošću, te svojim radom doprinositi boljitku i prosperitetu Republike Hrvatske.

Nakon davanje prisege zahvalila se gđa Renata Kocijan istaknuvši važnost koju primitak u hrvatsko državljanstvo ima za sve one koji ne žive u RH uspoređujući ga s povratkom kući, odnosno svojoj domovini.

Pisane vijesti