Svečano otvorenje Hrvatskog kulturnog centra Zrinski u Lendavi

U okviru priredbe Praznik kulture u Lendavi koja je održana 11. lipnja 2021. godine, svečano  je otvoren Hrvatski kulturni centar Zrinski. U sada obnovljenom i proširenom  prostoru  od 2010. godine je djelovao  Hrvatski dom.

Praznik kulture u Lendavi započeo je svečanim otkrivanjem spomen ploče na zgradi mjesne opčine gdje je djelovala prva knjižnica pod nazivom „Meščansko bralno društvo“ koja je započela s radom prije 150 godina.  Knjižnica, koja je bila mjesto čitanja, te imala prostor za druženje i zabavu, djelovala je do 1919.  godine. Spomen ploču knjižnice su otkrili dr. Ignacija Fridl Jarc, državna tajnica u Ministarstvu kulture RS i Darko Horvat, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine RH.

Hrvatski kulturni centar Zrinski, nalazi se u zaštićenoj zgradi iz 18. stoljeća u središtu Lendave, a prostorom upravlja Hrvatsko kulturno društvo Pomurje.  Na svečanom otvorenju proširenog i obnovljenog prostora uzvanicima su se obratili Darko Horvat, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine RH, Ignacija Fridl Jarc, državna tajnica u Ministarstvu kulture RS, veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Sloveniji Boris Grigić, Milan Bošnjak savjetnik s posebnim položajem u Uredu za Hrvate izvan RH, Matija Posavec župan Međimurske županije i Janez Magyar načelnik općine Lendava.

Predsjednik Saveza Hrvatskih društava u Sloveniji i voditelj Hrvatskog društva Pomurje Đanino Kutnjak zahvalio se svima koji su pomogli i angažirali se na otvaranju Hrvatskog kulturnog centra Zrinski, a  posebno je istaknuo doprinos Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, kao i pomoć grada Lendave.

U okviru svečanog otvorenja HKC Zrinski održan je prigodni glazbeni program, te je postavljena izložba o plemenitaškoj obitelji Zrinjski. HKC Zrinski svečano su otvorili Darko Horvat, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine RH i Ignacija Fridl Jarc, državna tajnica u Ministarstvu kulture RS.

U nastavku programa otvorena je izložba fotografija i skulptura hrvatskog umjetnika Stephana Lupina. Na izložbi koja je otvorena u Lendavskom starom dvorcu  i  traje  do 31. listopada 2021., izložene su fotografije iz newyorškog noćnog života, portreti i aktovi, te skulpture. Uvodno je o izložbi govorio Attila Pisnjak kustos Galerije-Muzeja Lendava, a  svečano je izložbu otvorila  Ignacija Fridl Jarc, državna tajnica u Ministarstvu kulture RS.



Priopćenja