Izložba Napoleonova cesta u Dalmaciji - Carska cesta br. 5

  • Slika
  • Slika
  • Slika
Veleposlanik mr. sc. Boris Grigić je 9. lipnja 2022. godine u zgradi Arhiva Republike Slovenije, zajedno s francuskom veleposlanicom u Sloveniji Florence Ferrari, otvorio gostujuću izložbu Napoleonova cesta u Dalmaciji - Carska cesta br. 5 Državnog arhiva u Zadru koja predstavlja povijesni presjek doprinosa francuske uprave u razvoju cestogradnje u Dalmaciji početkom 19. st.
 
U novom postavu izložbe autori Denis Martinović i Karolina Ražov, arhivskom građom koju čuva Arhiv Republike Slovenije, proširili su temu na cijelu dužinu tzv. Carske ceste broj 5 koja je trebala prolaziti cijelom dužinom Ilirskih pokrajina, od glavnog grada Ljubljane do Dubrovnika i dalje prema Budvi te predstavlja svjedočanstvo važnog traga što ga je francuska administracija ostavila na hrvatskom teritoriju.
 
Veleposlanik Grigić, koji je ujedno bio i izaslanik hrvatske ministrice kulture dr. sc. Nine Obuljen Koržinek, u svom je izlaganju naglasio kako je ova izložba još jedan od primjera duboke povijesne povezanosti Hrvatske i Slovenije.
 
Ova izložba, kojom je Arhiva Republike Slovenije obilježio današnji Međunarodni dan arhiva, može se pogledati do 30. rujna.

Pisane vijesti