Predstavljanje knjige A study in attitudes to languages in England and Wales: ''Who needs the languages of immigrants?''

Dana 2. veljace, u Veleposlanstvo RH u Londonu, u suradnji s udrugom Croatian Young Professionals and Students Network, održana je promocija knjige A study in attitudes to languages in England and Wales: 'Who needs the languages of immigrants?' autorice dr. Dine Mehmedbegovic. Takoder je predstavljen i projekt u kojem sudjeluje grad Osijek, a koji povezuje Osijek i Sveucilište J.J. Strossmayer sa 15 multilingvalnih gradova i sveucilišta širom Europe. London, u kojem se prema procjenama govori 360 jezika, je koordinator ovog projekta, koji povezuje ne samo europske gradove, nego i Europu sa Australijom i Kanadom. Dr. Dina Mehmedbegovic je pocela svoj akademski put na studiju pedagogije u Osijeku, a danas je predavac na londonskom sveucilištu (Institute of Education University of London Education Research Unit, LCLL.), gdje je magistrirala i doktorirala. Knjiga koja je predstavljena ovom prilikom je studija o stavovima prema jezicima u Ujedinjenom Kraljevstvu koja iscrpno analizira prednosti dvojezicnosti u kognitivnom, obrazovnom, kulturološkom i ekonomskom pogledu te posebice istice kako svaki jezik ima svoju ulogu i mjesto kako na individualnom tako i na društvenom nivou.

Istaknut je ucestao problem u UK – stav politicara, obrazovne struke, pa cak i dijela akademske zajednice koji gubitak materinjeg jezika podrazumijevaju ne samo kao normalnu pojavu, nego nekad cak i stvar izbora. Prisutne je potom dr Lid King, voditelj the Languages Company i koordinator Multilingual Cities Project, bivši Nacionalni voditelj strategije jezika (National Languages Strategy Director) za Englesku, upoznao sa sadržajem i ciljevima projekta the Multilingual Cities (http://www.letpp.eu/index.php). Prof. Andelka Peko, dekanica Uciteljskog fakulteta, prof. Ljiljana Kolenic i asistentica Klara Bilic-Mestric su prisutnima predstavile ukljucenje Osijeka u Multilingual City projekt koji je rezultatkontinuirane suradnja Dr. Mehmedbegovic sa kolegama na osjeckom sveucilištu.

Priopćenja