Predavanje o kiparu Oscaru Nemonu u Londonu

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U četvrtak, 28. rujna 2023. u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Londonu predavanje o kiparu Oscaru Nemonu održala je njegova kći, lady Aurelia Young. Članovima Britansko-hrvatskog društva (British-Croatian Society) predstavila je zanimljiv život i rad poznatog umjetnika, od njegova rođenja u Osijeku 1906. godine do smrti u Oxfordu 1985.
 
Oscar Nemon potječe iz židovske obitelji Neumann koja je živjela u Osijeku. Usavršavao je svoj talent u Beču i Bruxellesu, a 1939. se, bježeći od nacističkog progona, nastanio u Engleskoj gdje je zasnovao obitelj. Tijekom Drugog svjetskog rata najveći dio obitelji Neumann stradao je u holokaustu.
 
Ovaj iznimni umjetnik je u Ujedinjenoj Kraljevini stekao poznanstvo s Winstonom Churchillom. Izradio je nekoliko njegovih kipova, a najpoznatiji su mramorno poprsje iz 1956. izloženo u dvorcu Windsor koje je bila naručila kraljica Elizabeta II., te statua najpoznatijeg britanskog premijera u Donjem domu Parlamenta.
 
Izradio je kipove i reljefe brojnih drugih poznatih osoba iz britanskog javnog života, među njima Sigmunda Freuda, Kraljice Majke, Elizabete II i Margaret Thatcher.
 
Koliko je njegov rad bio cijenjen u Ujedinjenoj Kraljevini potvrđuje činjenica da je 1967. godine primio počasni doktorat na prestižnom škotskom sveučilištu St Andrew's.
 
Oscar Nemon je 1965. godine u rodnom Osijeku prisustvovao otkrivanju svoga djela, spomenika Majka i dijete ("Humanity"), a park u kojem se taj spomenik nalazi od 2009. godine nosi ime Park Oscara Nemona.
 
Studio u kojem je od 1948. godine stvarao Oscar Nemon pretvoren je u muzej otvoren za javnost. Nalazi se u Engleskoj, na Boars Hillu, dvadesetak minuta vožnje od centra Oxforda.

Pisane vijesti