Izložba Danka Friščića u Londonu

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U utorak, 17. listopada 2023. u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Londonu otvorena je izložba hrvatskog slikara Danka Friščića „MetaScape Istra“. Umjetnik iz Zagreba u tri je različite tehnike slikanja prikazao krajolik koji ga inspirira tijekom boravka na sjeveru jadranske obale. Riječ je o uvijek istom pogledu na otok Cres, kojeg svakog puta doživljava drugačije, a upravo se to odražava i u nazivu izložbe. „MetaScape je kovanica od riječi metamorfoza i engleske riječi za krajolik, landscape. S obzirom da je riječ o duhovnom doživljaju jedno te iste vizure koja omogućuje mnoštvo asocijacija, iz istoga je moguće vidjeti milijun stvari“ – istaknuo je autor na otvorenju izložbe.

Transformirani krajolici izrađeni su u tehnikama akvarel/gvaš, drvene bojice i akrilik/flomaster.

Danko Friščić rođen je 30. svibnja 1970. u Zagrebu. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Đure Sedera 1997. godine. Od 2006. zaposlen je na Akademiji gdje je jedno vrijeme radio kao prodekan za međunarodnu i sveučilišnu suradnju. Trenutno radi kao redovni profesor i voditelj projekata na akademiji. Dobitnik je više nagrada, među njima i one HDLU-a za najbolju izložbu 2014. godine („Brod Luđaka“ s Davorom Mezakom). Dobitnik je Nagrade Rovinjske likovne kolonije 2017. Izlagao je u Hrvatskoj i inozemstvu (Rim, Paris, Firenca, Torino, Beč, Prag, Berlin, Budimpešta, Ljubljana, Amsterdam, Gdansk, Istanbul, Ankara, Port Au-Prince…)

Likovni kritičari ističu njegovu neformalnost koja „teži dokidanju svega visokoparnog i u suštini malograđanskog u poimanju umjetničkog stvaralaštva i položaja umjetnika unutar mainstream hijerarhije društvene strukture“ (B. Franceschi).

Izložba Danka Friščića izazvala je velik interes među posjetiteljima, a okupljene uzvanike na otvorenju je, zajedno s umjetnikom, pozdravio privremeni otpravnik poslova Davor Ljubanović.

Pisane vijesti