Nastup ansambla Dialogos i Kantadura u Utrechtu

  • Slika
U sklopu „Festivala rane glazbe“ (Festival Oude Muziek) koji se od 25.kolovoza do 03. rujna 2023. održava u Utrechtu, u nedjelju 27. kolovoza izvedena je „Hekuba, kraljica Troje“ - najnoviji zajednički glazbeni projekt nagrađivanog ansambla „Dialogos“ koji je utemeljila hrvatska pjevačica i muzikologinja Katarine Livljanić i „Kantadura“ koji djeluju pod vodstvom etnomuzikologa Joška Ćalete.
„Hekuba, kraljica Troje“ nastala je ispreplitanjem dvaju predložaka: „Hekube“ našeg Marina Držića i „Hekube“ u prijevodu Ludovica Dolcea, venecijanskog polihistora, Držićeva suvremenika. Otuda i njezina izvedba u kojoj se isprepliću hrvatski i talijanski jezik.
Dvoranu u glazbenom kompleksu TivoliVredenburg u kojem je igrana „Hekuba, kraljica Troje“ ispunili su brojni ljubitelji renesansne glazbe koji su po završetku izvedbe izvođače nagradili dugotrajnim pljeskom i ovacijama.
Treba svakako istaknuti da je Katarina Livljanić i su-kurator ovogodišnjeg Festivala u sklopu kojeg će održati i pet predavanja na temu rane glazbe.

Pisane vijesti