Državna tajnica Andreja Metelko-Zgombić na Konferenciji za odgovornost u Ukrajini u Haagu

Izaslanstvo Vlade Republike Hrvatske predvođeno državnom tajnicom za Europu Andrejom Metelko-Zgombić sudjelovalo je 14. srpnja 2022. u Haagu na Konferenciji za odgovornost u Ukrajini.

Na Konferenciji, organiziranoj od strane Vlade Kraljevine Nizozemske, tužitelja Međunarodnog kaznenog suda i povjerenika Europske komisije za pravosuđe na kojoj je sudjelovao i ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmytra Kulebe, dogovoreno je dodatno jačanje i međusobno koordiniranje različitih vrsta pomoći i doprinosa usmjerenih na istraživanje zločina počinjenih u Ukrajini.

U svojem izlaganju državna tajnica Metelko-Zgombić pozvala je na punu odgovornost za počinjena zlodjela istaknuvši kako zločini kojima svakodnevno svjedočimo u Ukrajini bude bolna sjećanja na strahote koje je Hrvatska proživljavala tijekom 1990-ih na svojem državnom području. Vlastito iskustvo nas je naučilo kako je za procesuiranje najtežih zločina iznimno bitno prikupljanje i očuvanje, odnosno osiguranje dokaza, istaknula je državna tajnica dodavši kako u tom smislu Hrvatska pozdravlja izmjene i dopune Uredbe EU koje se odnose na nadležnost Eurojusta u pogledu osiguranja dokaza.

Naglasila je kako Hrvatska podržava i cijeni do sada poduzete aktivnosti, kako na međunarodnom tako i na nacionalnim planovima, usmjerene na istraživanje i procesuiranje zločina te je najavila da će Hrvatska ponuditi pomoć Uredu tužitelja Međunarodnog kaznenog suda u vidu sekundiranja svojih tužitelja. Podsjetila je i na druge oblike stručne pomoći koju su hrvatska nadležna tijela ponudila Ukrajini, kao što su razminiranje, forenzična ispitivanja posmrtnih ostataka i DNA analiza, istovremeno podsjetivši kako se ne smije zaboraviti na pomoć i potporu koja je potrebna žrtvama zlodjela. Uz djecu i nemoćne, posebna se skrb treba pružiti ženama izloženim nasilju, u čemu Hrvatska nudi svoja iskustva.

Sudionici Konferencije usvojili su Političku izjavu kojom se potvrđuje jača suradnja i koordinacija aktivnost vezanih uz istraživanje i procesuiranje zločina počinjenih u Ukrajini.  

Pisane vijesti