Važna obavijest osobama koje iz Hrvatske žele putovati u Litvu

PREPORUČUJE SE IZBJEGAVANJE PUTOVANJA KOJA NISU NUŽNA

Od 19. srpnja 2021. godine osobama koje dolaze iz Republike Hrvatske u Republiku Litvu potreban je PCR test ne stariji od 72 sata ili brzi antigenski test ne stariji od 48. sati (ukoliko u posljednjih 14 dana nisu boravili izvan RH u jednoj od rizičnih zemalja na listi Republike Litve) Nakon ulaska, obavezno je ponovno testiranje između 3-5 dana boravka (PCR test, isključivo), prijava za testiranje na www.1808.lt ili telefon: +370 66 01 1808. Osobe koje su preboljele koronavirus kao i osobe koje su preboljele korona virus i primile jedno cjepivo u roku od 180 dana prije ulaska u Litvu ili su cijepljene cjepivom registriranom u Registru lijekova EU prema cjelovitom rasporedu cijepljenja nemaju se obvezu testirati pod uvjetom da za navedeno imaju liječničku potvrdu ili potvrdu o cijepljenju na jednom od službenih jezika Europske unije, 14 dana od primljenog prvog cjepiva ako se prima u jednoj dozi ili drugog cjepiva ako se prima u dvije doze (EU digitalnu Covid potvrdu ili liječničku potvrdu ili potvrdu od HZJZ).

Za djecu do 16 godina za ulazak u Litvu nije potreban PCR ili antigenski test ali je obavezno za djecu stariju od 12 godina kao i za odrasle PCR testiranje između 3-5 dana  boravka u Litvi.

Hrvatski državljani slobodno tranzitiraju preko teritorija Republike Litve (nije potreban PCR ili antigenski test).

Svaki putnik koji zrakoplovom, morem ili kopnom dolazi u Litvu koristeći redovite, posebne i charter usluge, mora dostaviti osobne podatke Nacionalnom centru za javno zdravstvo (NPHC) unutar 48 sati prije planiranog putovanja isto tako ukoliko putuje individualno kopnom (za ulazak u Litvu ili tranzit, preko teritorija). To znači da prije ulaska u avion, trajekt, autobus, vlak ili putuje osobnim automobilom osoba mora ispuniti obrazac na web stranici NPHC i tijekom ukrcaja predočiti primljenu potvrdu - takozvani QR kod, prijava na stranici https://keleiviams.nvsc.lt/en/form, i nakon dvadesetak sekundi se povratno dobije QR kod (ne zatvarati stranicu dok se ne dobije QR kod).

Od 19. srpnja 2021. godine prijevoznici koji se ne zadržavaju u Litvi više od 24 sata, ne moraju se testirati niti im je potreban negativan test za ulazak u zemlju. Osobe koje su u tranzitu kao i zaposlenici tvrtki koje se bave međunarodnim komercijalnim prijevozom neovisno o kojim prijevoznim sredstvima se radi, slobodno tranzitiraju preko teritorija Republike Litve.

Aktualne informacije mogu se pratiti na stranici Vlade Republike Litve https://lrv.lt/en, Ministarstva vanjskih poslova Republike Litve http://www.urm.lt/default/en/ kao i Ministarstva unutarnjih poslova https://vrm.lrv.lt/en/.

OSNOVNA KONZULARNA INFORMACIJA

Republika Litva je članica Europske unije i NATO-a i dio je Schengenskog prostora Europske unije. Za putovanje državljana Republike Hrvatske u Republiku Litvu potrebno je imati važeću putnu ispravu: važeću putovnicu Republike Hrvatske ili važeću osobnu iskaznicu Republike Hrvatske (izdanu nakon 01.01.2003.). Za putovanje nije potrebno ishoditi vizu. Važeća valuta je euro.

DODATNE OBAVIJESTI

Jedinstveni kontaktni broj za sve službe hitne naravi (policija, vatrogasci i hitna medicinska pomoć) je 112. Potrebno je imati Europsku karticu zdravstvenog osiguranja (izdaje područni Ured Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, vidjeti više http://www.hzzo.hr). Službeni jezik je litavski, mlađi naraštaji funkcionalno komuniciraju na engleskom, no starija generacija uglavnom od stranih jezika govori ruski. Brojna je i poljska manjina u okolici Vilniusa.

NAPUŠTANJE ODREĐENOG PODRUČJA ILI DRŽAVE (EVAKUACIJA)

U slučaju potrebe za napuštanjem zemlje hrvatski državljani mogu se obratiti Veleposlanstvu RH u Litvi na navedene brojeve telefona, dežurnog mobilnog telefona i e-mail adresu.

 



Priopćenja