Važna obavijest osobama koje iz Hrvatske žele putovati u Litvu

Od 21. lipnja 2021. godine Republika Hrvatska se nalazi na listi zemalja koje podliježu blažim mjerama kontrole prilikom ulaska u Republiku Litvu, što znači da je  ukinuta 10-dnevna samoizolacija.

Za ulazak u Republiku Litvu državljanima RH potreban je PCR test ne stariji od 72 sata ili brzi antigenski test ne stariji od 48. sati (ukoliko u posljednjih 14 dana nisu boravili izvan RH u jednoj od rizičnih zemalja na listi Republike Litve). Hrvatskim državljani slobodno tranzitiraju preko teritorija Republike Litve (nije potreban PCR ili antigenski test). Osobe koje su preboljele koronavirus u  roku od 180 dana prije ulaska u Litvu ili su cijepljene cjepivom registriranom u Registru lijekova EU prema cjelovitom rasporedu cijepljenja nemaju se obvezu testirati pod uvjetom da imaju liječničku potvrdu ili potvrdu o cijepljenju na jednom od službenih jezika Europske unije, 14 dana od primljenog prvog cjepiva ako se prima u jednoj dozi ili drugog cjepiva ako se prima u vije doze (EU digitalna Covid potvrda).

Svaki putnik koji zrakoplovom, morem ili kopnom dolazi u Litvu koristeći redovite, posebne i charter usluge, mora dostaviti osobne podatke Nacionalnom centru za javno zdravstvo (NPHC) unutar 48 sati prije planiranog putovanja. To znači da prije ulaska u avion, trajekt, autobus ili vlak osoba mora ispuniti obrazac na web stranici NPHC i tijekom ukrcaja predočiti primljenu potvrdu - takozvani QR kod. Obavezan je negativan PCR ili antigenski test ne stariji od 72 sata koji se također mora predočiti prije ukrcaja u prijevozno sredstvo. Test je obvezan za sve osobe od 16 godina nadalje. U slučaju individualnog putovanja kopnom, također je obvezna prijava u NPHC prije ulaska u Litvu. Međutim, putnici koji u Litvu dolaze vlastitim prijevoznim sredstvom izuzeti su od obveznog predočenja testa ne starijeg od 72 sata, oni  testiranje mogu obaviti u Litvi pod uvjetom da se registriraju za test u roku od 24 sata od ulaska u zemlju. 

Svaka osoba koja dolazi u Litvu treba se prijaviti na stranici https://keleiviams.nvsc.lt/en/form.

Od 21. lipnja 2021. godine prijevoznici koji se ne zadržavaju u Litvi više od 72 sata, ne moraju se testirati niti im je potreban negativan test za ulazak u zemlju. Osobe koje su u tranzitu kao i zaposlenici tvrtki koje se bave međunarodnim komercijalnim prijevozom neovisno o kojim prijevoznim sredstvima se radi, slobodno tranzitiraju preko teritorija Republike Litve.

Aktualne informacije mogu se pratiti na stranici Vlade Republike Litve https://lrv.lt/en, Ministarstva vanjskih poslova Republike Litve http://www.urm.lt/default/en/ kao i Ministarstva unutarnjih poslova https://vrm.lrv.lt/en/.

OSNOVNA KONZULARNA INFORMACIJA

Republika Litva je članica Europske unije i NATO-a i dio je Schengenskog prostora Europske unije. Za putovanje državljana Republike Hrvatske u Republiku Litvu potrebno je imati važeću putnu ispravu: važeću putovnicu Republike Hrvatske ili važeću osobnu iskaznicu Republike Hrvatske (izdanu nakon 01.01.2003.). Za putovanje nije potrebno ishoditi vizu. Važeća valuta je euro.

DODATNE OBAVIJESTI

Jedinstveni kontaktni broj za sve službe hitne naravi (policija, vatrogasci i hitna medicinska pomoć) je 112. Potrebno je imati Europsku karticu zdravstvenog osiguranja (izdaje područni Ured Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, vidjeti više http://www.hzzo.hr). Službeni jezik je litavski, mlađi naraštaji funkcionalno komuniciraju na engleskom, no starija generacija uglavnom od stranih jezika govori ruski. Brojna je i poljska manjina u okolici Vilniusa.

NAPUŠTANJE ODREĐENOG PODRUČJA ILI DRŽAVE (EVAKUACIJA)

U slučaju potrebe za napuštanjem zemlje hrvatski državljani mogu se obratiti Veleposlanstvu RH u Litvi na navedene brojeve telefona, dežurnog mobilnog telefona i e-mail adresu.Priopćenja