U Vilniusu otvorena izložba Hrvatska arheološka baština

  • Slika
  • Slika
  • Slika
25. listopada 2022. na Jezikoslovnom fakultetu Sveučilišta u Vilniusu u organizaciji VRH Vilnius i Arheološkog muzeja Zagreb otvorena je izložba Hrvatska arheološka baština“. Izložba je posvećena 30. obljetnici suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske i uspostave diplomatskih odnosa sa Republikom Litvom.
Izložbu su otvorili dekanica Jezikoslovnog Fakulteta u Vilniusu dr. Inesa Šeškauskiene, ravnatelj Arheološkog muzeja u Zagrebu Sanjin Mihelić i privremena otpravnica poslova Dunja Staničić.
Izložba tematizira očuvanje nacionalne arheološke baštine, njezin značaj i ulogu u turizmu, ali i poveznicu sa zajedničkom europskom kulturnom baštinom.
Na otvorenju izložbe, osim članova diplomatskog zbora, nazočili su predstavnici hrvatske dijaspore, te brojni drugi posjetitelji.  Ravnatelj arheološkog muzeja Sanjin Mihelić održao je predavanje o arheološkoj baštini Hrvatske kojim je prisutnima približio hrvatsko kulturno nasljeđe predstavivši neke od hrvatskih najznačajnijih arheoloških nalazišta. Na domjenku održanom nakon izložbe posjetitelji su pokazali veliko zanimanje za temu izložbe, postavljajući brojna pitanja autoru na koja je autor rado odgovarao.
Izložba će biti dostupna za posjetitelje do 11. studenog 2022.

Pisane vijesti