Proslava Dana državnosti i Dana Oružanih snaga te Dana Hrvatske kopnene vojske u Vilniusu

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Obilježavajući Dan državnosti i Dan Oružanih snaga te Dan Hrvatske kopnene vojske, dana 1. lipnja 2023. g. u Muzeju primijenjenih umjetnosti i dizajna u Vilniusu održan je koncert ženske klape Kurjože te je nakon koncerta održan i prigodni domjenak.
Prisutne je uvodno pozdravila privremena otpravnica poslova Dunja Staničić, nakon čega se prisutnima obratio predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković koji je u Litvi boravio kako bi sudjelovao na konferenciji predsjednika parlamenata država članica NATO-a. U prigodnom obraćanju predsjednik Jandroković podsjetio je na hrvatski put od uspostave prvog višestranačkog sabora 30. svibnja 1990. godine do današnjeg međunarodnog položaja Republike Hrvatske, kada je ona dio skupine od svega petnaest država koje su istovremeno članice Europske unije, schengenskog prostora, europodručja i NATO-a.
Posebno pozdravivši predstavnike hrvatske zajednice u Litvi, predsjednik Sabora uputio je okupljenima čestitke u povodu Dan državnosti, Dana Oružanih snaga Republike Hrvatske i Dana Hrvatske kopnene vojske. Naglasio je kako Hrvatska ostaje predana obrani demokratskih vrijednosti poput mira, slobode, poštivanja ljudskih prava i vladavini prava. Podsjetio je i kako je obveza svih dionika hrvatskog društva zajednički graditi bolju Hrvatsku za buduće generacije.
Obilježavanje praznika i susret predsjednika Sabora Jandrokovića s hrvatskom zajednicom upriličen je u organizaciji Veleposlanstva Republike Hrvatske u Vilniusu, uz potporu Ministarstva vanjskih i europskih poslova u Muzeju primijenjenih umjetnosti i dizajna, uz prigodni koncert - izvrstan nastup ženske klape Kurjože iz Podstrane.
Proslavi Dana državnosti i Dana Oružanih snaga Republike Hrvatske te Dana Hrvatske kopnene vojske nazočili su brojni veleposlanici, članovi diplomatskog zbora, pripadnici političkog, kulturnog i društvenog života Litve, kao i  apostolski nuncij u Litvi, Latviji i Estoniji, monsinjor Petar Rajič, te nekoliko pripadnika 3. hrvatskog kontingenta koji borave u Litvi u sklopu NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti (eFP BG-LTU) na čelu sa zapovjednikom pukovnikom Samirom Mršićem.

Pisane vijesti