U Panevėžysu otvorena izložba o Marku Maruliću

U Regionalnoj knjižnici Gabrielė Petkevičaitė-Bitė (www.pavb.lt) u Panevėžysu, 16. rujna 2020. godine svečano je otvorena izložba Marko Marulić – europski humanist. Navedena izložba projekt je Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, uz suradnju s Litavskom nacionalnom knjižnicom Martynas Mažvydas, a njezino gostovanje u Litvi je ostvareno uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Izložba na 12 samostojećih panoa, na engleskom i litavskom jeziku, kroz Marulićev životni i stvaralački put, predstavlja reprezentativni izbor građe iz fonda NSK u Zagrebu. Njegov život i rad prikazani su kroz najpoznatija Marulićeva djela, a izložba dodatno pruža osvrt i na Marulićev upliv na razne europske uglednike u njegovo doba i kasnije. Tražeći poveznice između djelovanja Marka Marulića i utemeljitelja litavske književnosti i izdavaštva, dio izložbe prikazuje djelovanje Martynasa Mažvydasa, autora i urednika prve tiskane knjige na litavskom jeziku, kao i Kristijonasa Donelaitisa, autora prvog litavskog beletrističkog djela. Također, uz izložbu su tiskani dvojezični, englesko-litavski katalozi. Prijevod tekstova na litavski jezik napravila je prof. Jurga Jozič.

Izložbu su otvorili ravnateljica knjižnice Jurgita Bugailiškienė, gradonačelnik Rytis Mykolas Račkauskas i veleposlanik Krešimir Kedmenec. U pozdravnim obraćanjima je istaknuta važnost pismenosti za stvaranje te očuvanje nacionalnih kultura, baština i nacionalnog identiteta. Posjetiteljima će tijekom izložbe biti dostupna i veća količina hrvatskih turističkih promidžbenih materijala.

Panevėžys je peti litavski grad, nakon Vilniusa, Šiauliaija, Klaipėde i Kaunasa u kojem je predstavljena ova izložba (zatvara se 10. listopada 2020. godine).Priopćenja