Sudjelovanje hrvatskog ministarskog izaslanstva na 9. Svjetskom forumu Saveza civilizacija Ujedinjenih naroda (UNAOC) u Fezu

  • Slika
  • Slika
  • Slika

9. Svjetski forum Saveza civilizacija Ujedinjenih naroda (UNAOC) otvoren je u utorak, 22. studenoga 2022. godine, u Fezu, s ciljem jačanja dijaloga i suradnje među zajednicama, kulturama i civilizacijama.

Pokrivajući dva dana pod temom: „Prema savezu mira: živjeti zajedno kao jedno čovječanstvo“, forum je obilježen nazočnošću više od 1000 sudionika, među kojima ministri vanjskih poslova, diplomati i službena izaslanstva zemalja i organizacija prijatelja Saveza.

Republiku Hrvatsku predstavljalo je ministarsko izaslanstvo predvođeno državnim tajnikom u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Franom Matušićem. U sastavu izaslanstva su bili Krešo Glavač, diplomatski savjetnik i zamjenik veleposlanice i Domagoj Petrušić, savjetnik državnog tajnika.

Događaju su prisustvovali mnogi visoki dužnosnici, uključujući glavnog tajnika UN-a Antonia Guterresa, a su-predsjedali su ministar vanjskih poslova Kraljevine Maroko Nassera Bourita i visoki predstavnik Alijanse civilizacija, Miguel Angel Moratinos.

„U samo 55 dana uspjeli smo organizirati ovaj događaj koji su obilježile tri plenarne sjednice, osam grupnih sastanaka, dva popratna događaja i fantastičan forum mladih“, rekao je dužnosnik UN-a.

Cilj ovog međunarodnog događaja je promicati dijalog i suradnju između različitih zajednica, kultura i civilizacija, te izgraditi mostove koji ujedinjuju stanovništvo i ljude povrh njihovih kulturnih ili vjerskih razlika, razvijanjem niza konkretnih akcija usmjerenih na prevenciju sukoba i izgradnju mira.

Tijekom Foruma, državni tajnik Frano Matušić održao je službene razgovore, posebice s Fouadom Yazourhom, veleposlanikom i glavnim direktorom za bilateralne odnose i regionalne poslove pri Ministarstvu vanjskih poslova Kraljevine Maroko.

9. forum UNAOC-a završen je usvajanjem Deklaracije iz Feza, u kojoj su sudionici istaknuli „važan doprinos raspravama mladih ljudi, posebno mladih Afrikanaca“, pozdravljajući njihovu predanost da pokažu primjer uključivanjem u aktivnosti UNAOC-a vezano uz obrazovanje, medije i migracije.

Dokument poziva na „punu provedbu najava i obveza dogovorenih na Forumu u Fezu, kako bi vlade, uz potporu civilnog društva, mogle odgovoriti na izazove i napredovati prema ciljevima zajedničkog života u mirnim i uključivim društvima za održivi razvoj“.

Miguel Angel Moratinos je zaključio Forum zakazivanjem susreta sa sudionicima na sljedećem izdanju Foruma Saveza civilizacija, koji će se održati 2024. godine, u Portugalu.Pisane vijesti