Proslava Dana državnosti i 15. obljetnice pristupanja Hrvatske NATO-u, uz koncert klape Bošket – hrvatska rezidencija u Rabatu

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Rabat, 30. svibnja 2024. - U hrvatskoj rezidenciji u Rabatu upriličen je u četvrtak, 30. svibnja prijem povodom proslave Dana državnosti i 15. obljetnice ulaska Hrvatske u NATO savez, uz koncert klape Bošket, i u nazočnosti marokanskog ministra za ekonomsku uključenost, mala poduzeća, zapošljavanja i vještina, g. Younesa Sekkourija.
Veleposlanica Republike Hrvatske, gospođa Jasna Mileta, u svom je govoru izrazila zahvalnost marokanskim domaćinima na toploj dobrodošlici i iskrenom prijateljstvu, istaknuvši duboke i značajne veze između Hrvatske i Maroka.
Podsjetila je na važnost Dana državnosti kao datuma kada se slavi hrvatska povijest, kultura i identitet, odaje počast onima koji su toliko žrtvovali za slobodu i neovisnost zemlje. Osvrnula se i na 15. obljetnicu ulaska Hrvatske u NATO, istaknuvši važnu ulogu zemlje u europskoj sigurnosti i stabilnosti te potvrdivši hrvatsku predanost miru i poštivanju ljudskih prava.
Veleposlanica Mileta zaključila je svoj govor uputivši najljepše želje hrvatskim sunarodnjacima i marokanskim partnerima sa željom da odnosi između dviju zemalja i dalje jačaju.
Sa svoje strane, ministar Younes Sekkouri govorio je u ime marokanske Vlade povodom obilježavanja ovog svečanog događaja. Izrazio je radost što ovu priliku dijeli s Hrvatima te istaknuo duboku ukorijenjenost diplomatskih odnosa dvaju naroda, čiji temelji sežu u 18. stoljeće. Istaknuvši značajan napredak u bilateralnim odnosima od devedesetih godina prošlog stoljeća, ilustrirao je kontinuiranu predanost dviju država produbljivanju međusobne suradnje.
U nastavku svog izlaganja, ministar je pohvalio gospodarski rast Hrvatske i učinkovito upravljanje krizom Covid-19. Na kraju je istaknuo važnost jačanja bilateralnih odnosa u ključnim sektorima kao što je turizam i potvrdio predanost Maroka miru i ljudskim pravima.
Prijemu je prisustvovalo više od 350 ljudi. Među njima, visoki predstavnici ministarstava, civilnog društva, visoki povjerenici, dekani Kraljevske akademije i brojni veleposlanici, diplomati, gosti iz gospodarskih i intelektualnih krugova, umjetnici i novinari.
Večer su obilježili svojim dolaskom i članovi Hrvatske vaterpolo momčadi VK Biograd koji su sudjelovali na međunarodnom turniru te discipline u Rabatu.
Proslavu Dana državnosti u Rabatu svojim glazbenim nastupima uljepšala je klapa Bošket. Uzvanici su njihovim nastupom, koji je započeo pjevanjem hrvatske i marokanske himne, mogli otkriti ljepotu hrvatske glazbene tradicije.
Klapa Bošket, osnovana u Zagrebu 2013. godine, tradicionalna je klapa. Naziv “Bošket” potječe od dalmatinske riječi za grm kojim se privlače ptice pjevice, što ilustrira skladnu sinergiju između članova skupine. Ovi umjetnici, iako pretežno dalmatinskog podrijetla, dolaze iz raznih krajeva Hrvatske. Pod umjetničkim vodstvom Davora Capkovića, grupa je osvojila više od 20 nagrada, među kojima i onu na Festivalu dalmatinskih klapskih pjesama u Omišu.
Klapsko pjevanje, koje je UNESCO priznao kao nematerijalnu kulturnu baštinu čovječanstva, oblik je klapskog pjevanja koji potječe iz primorskih krajeva Hrvatske. “Klapa” znači “grupa prijatelja”, a ova glazbena tradicija slavi more, ljubav i ljepotu Dalmacije. Pjevači u krugu ili polukrugu stvaraju složene vokalne harmonije bez glazbene pratnje, predvođeni prvim tenorom.
Gosti su na odlasku dobili vrećice tradicionalnih hrvatskih paprenjaka, u obliku licitarskih srca, posebno pripremljenih za ovu prigodu, kao i promotivne brošure o Hrvatskoj.
Proslavu su popratili brojni nacionalni mediji koji su izvijestili o događaju na licu mjesta.
U nastavku se nalaze poveznice na medijske objave proslave:
https://www.facebook.com/share/p/TM1DL9TCom1uYdE3/?mibextid=qi2Omg
https://www.facebook.com/share/p/DEqyhW19nFpvD14V/?mibextid=qi2Omg
https://www.facebook.com/share/v/STWEBvS9cS9DBgaw/?mibextid=qi2Omg
https://youtu.be/Q2TfmvUftDo?si=65fEcqQYo3Y69znn
https://www.facebook.com/share/v/JcX5vwVV2rh4HCN1/?mibextid=qi2Omg
https://youtu.be/l3qFnaBSt3w?si=X6qNnLFqNt2_Iywb

Pisane vijesti