Nacionalni park Kornati u finalu izbora Najbolje lokacije za snimanje u Europi

  • Slika
  • Slika
  • Slika
Nacionalni park Kornati u finalu izbora Najbolje lokacije za snimanje u Europi

Glasujte OVDJE
 
Mreža Europske filmske komisije (EUFCN), koja organizira peto izdanje Nagrade za najbolju lokaciju 2021., godišnje nagrade koja se dodjeljuje europskim lokacijama u filmskoj i televizijskoj industriji, objavila je pet finalista za Najbolju europsku lokaciju za snimanje.

U izboru žirija za pet finalista nalazi se i Nacionalni park Kornati, gdje je sniman dugometražni film Antonete Alamat Kusijanović "Murina" koji je osvojio Zlatnu kameru na Filmskom festivalu u Cannesu 2021. Kornati su korišteni kao lokacija za snimanje scena na otvorenom u filmu "Murina".

Glasovanje za Najbolju europsku lokaciju za snimanje otvoreno je za javnost putem službene stranice EUFCN-a do 31. siječnja 2022. Sve pojedinosti o finalistima natjecanja, kao i poveznica za glasovanje, dostupni su OVDJE.

O pobjedničkoj lokaciji odlučit će se isključivo narodnim glasovanjem, dok će jedno sretno ime izabrano među glasačima osvojiti putovanje na pobjedničku lokaciju.

Kornati su najgušći arhipelag na europskom Mediteranu, koji se sastoji od 89 otoka i otočića. Neobičan krajolik Kornatskog arhipelaga dobio je status Nacionalnog parka 1980. godine. Bez izvora slatke vode, život na ovim sušnim otocima oduvijek je bio sinonim borbe za opstanak.

Fasciniran strogom ljepotom ovog čarobnog arhipelaga, George Bernard Shaw je napisao: “Posljednjeg dana stvaranja Bog je htio okruniti svoje djelo i tako stvorio Kornate od suza, zvijezda i daha”.

Europska mreža filmskih odbora je neprofitna udruga koja podržava i promiče europsku filmsku industriju i kulturu. Uz Nacionalni park Kornati, u finalu su još 4 europske lokacije snimanja - Berlin za serijal The Queen's Gambit - Berlin Brandenburg Film Commission (Njemačka); Dvorac Cahir za film Zeleni vitez - Screen Ireland (Irska); Málaga za seriju The Crown (4. sezona) - Andalucía Film Commission (Španjolska); Stadlandet za film Dune - Western Norway Film Commission (Norveška).

Fotografije: Igor Tomljenović, Ivo Pervan i Antitalent.

Pisane vijesti