Kurtoazni posjet i sastanak veleposlanice Jasne Mileta s gospodinom Mohamedom Larbijem Belcaiduom, gradonačelnikom Marrakecha i predsjednikom Vijeća regije Marrakech

S ciljem jačanja postojećih odnosa suradnje i prijateljstva između Republike Hrvatske i Kraljevine Maroko, a u sklopu kurtoaznog posjeta, veleposlanica Jasna Mileta se sastala u četvrtak 15. travnja 2021. godine u Marakešu s g. Mohamedom Larbijem Belcaidom, gradonačelnikom Marrakecha i predsjednikom Vijeća regije Marrakech i s gospođom Aouatif Berdai, dogradonačelnicom i potpredsjednicom Vijeća.

Dvije su strane pozdravile kvalitetu odnosa koji povezuju Republiku Hrvatsku i Kraljevinu Maroko, ponovivši volju dviju zemalja da rade na jačanju razine suradnje.

Rasprava je bila usredotočena na nastavak i intenziviranje suradnje između grada Marrakecha i Republike Hrvatske, te na važnosti razvoja zajedničkih inicijativa u nekoliko područja, posebno na promicanju turizma, znanstvenih istraživanja te valorizacije kulturne baštine i povijesnih spomenika.

Što se tiče područja suradnje u sektoru zaštite okoliša i ekološke tranzicije, dvije su se strane dogovorile organizirati a aposteriori inauguraciju "pametnih solarnih stabala", budući da do  sada na njima nisu bile postavljene pripadajuće pločice s opisom porijekla i primarnog cilja ovih stabala. Navedena pametna solarna stabla postavila je hrvatska tvrtka "Solvis" u  Konferencijskom centru u Marrakechu tijekom COP22 koja se održala 2016. godine, a Hrvatska ih je potom poklonila Maroku. Od tada se nalaze na javnim mjestima u Marrakechu, uključujući i solarno stablo ispred Gradskog vijeća.Priopćenja