Kurtoazni posjet i sastanak veleposlanice Jasne Mileta s gospodinom Drissom El Azamijem El Idrissijem, gradonačelnikom Feza i predsjednikom regije Fez

S ciljem jačanja suradnje i prijateljskih odnosa između Republike Hrvatske i Kraljevine Maroko, te u sklopu kurtoaznog posjeta, veleposlanica Jasna Mileta se sastala u utorak, 13. travnja 2021. godine, u Fezu, s Drissom El Azamijem El Idrissijem, gradonačelnikom Feza i predsjednikom pripadajuće regije. Sastanku su prisustvovali gđa Ibtisam Dahmani Idrissi, dogradonačelnica zadužena za partnerstvo i međunarodnu suradnju, g. Mohamed Dehbi, generalni direktor za usluge Općine Fez i gđa Houda Al- Zarifi, voditeljica Odjela za partnerstvo i suradnju.

Dvije su strane pozdravile kvalitetu odnosa koji ujedinjuju Kraljevinu Maroko i Republiku Hrvatsku koji datiraju još iz 18. stoljeća kada je tadašnja Dubrovačka Republika otvorila Generalni konzulat u Tangeru, ponovivši volju dviju zemalja da rade na međusobnom jačanju razine suradnje.

U tom kontekstu, dvije su strane razgovarale o uspostavi planova suradnje i razvojnih programa u službi ove obećavajuće vizije s više potencijala, posebno o prijedlogu za sklapanje sporazuma o partnerstvu i suradnji između grada Feza, nekadašnjeg glavnog grada Maroka i današnjeg kraljevskog grada te kulturne i duhovne prijestolnice Maroka s jakim sektorom tradicionalnih zanata, s povijesnim gradom Varaždinom, također bivšom prijestolnicom Hrvatske, a današnjim kulturnim i umjetničkim središtem Hrvatske s jakim zanatskim sektorom , u okviru Europskog fonda za potporu decentraliziranoj međunarodnoj suradnji na području turizma i obrta.

Na kraju sastanka, nakon što je veleposlanica se upisala u Zlatnu knjigu grada Feza, dvije su strane razmijenile poklone.

Na marginama sastanka, a u suradnji s Agencijom za razvoj i obnovu grada Fesa i Upravom Sveučilišta Al-Qarawiyyin, dogradonačelnica Ibtisam Dahmani Idrissi, i Mohamed Dehbi, generalni direktor za usluge Općine Fez organizirali su posjet tijekom kojeg je veleposlanica Jasna Mileta kako obišla najvažnije povijesne spomenike grada, uključujući Medersu iz Seffarine, knjižnicu Al-Qarawiyyin, Medersu Al Mesbahia, Funduq Staouniyyin, Muzej drvenih tesara i nezaobilazne Kožarnice Chouara. Bila je to prilika da se naglasi važnost razmjene znanja u vrednovanju kulturne baštine, posebno u svrhu promicanja turizma.

Veleposlanica je također održala sastanak s prof. Radouaneom Mrabetom rektorom Sveučilišta Sidi Mohammed Ben Abdellah u rektoratu Sveučilišta, kako bi razgovarali o mogućnosti konvencije i partnerstva sa Sveučilištem u Dubrovniku.

 Priopćenja