Objava o prethodnoj i aktivnoj registraciji birača


 
Predsjednik Republike Hrvatske donio je Odluku o raspisivanju izbora za Hrvatski sabor, koji će se održati u Republici Hrvatskoj 17. travnja 2024. i svim diplomatskim misijama i konzularnim uredima Republike Hrvatske u inozemstvu:
 
u utorak 16. travnja 2024. (od 7 do 19 sati) i
srijedu 17. travnja 2024. (od 7 do 19 sati)
 
Kako bi mogli glasovati na izborima za Hrvatski sabor u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Republici Kosovo pozivaju se birači da do subote, 06. travnja 2024. izvrše (prethodnu ili aktivnu) registraciju za glasovanje na izborima za Hrvatski sabor u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Republici Kosovo.
Pozivamo birače da izvrše uvid u Registar birača putem poveznice: Registar birača Republike Hrvatske (gov.hr) kako bi utvrdili gdje su registrirani za glasovanje. Birači koji žele glasovati na mjestu koje je drugačije od mjesta gdje su registrirani u Registru birača moraju izvršiti odgovarajuću registraciju (prethodnu ili aktivnu):
 
  • PRETHODNU REGISTRACIJU moraju izvršiti birači koji imaju prijavljeno prebivalište u Republici Hrvatskoj, a žele glasovati u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Republici Kosovo (obrazac zahtjeva dostupan je na ZAHTJEV ZA PRETHODNU REGISTRACIJU.docx (live.com)
  • AKTIVNU REGISTRACIJU moraju izvršiti birači koji nemaju prijavljeno prebivalište u Republici Hrvatskoj, a žele glasovati u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Republici Kosovo (obrazac zahtjeva dostupan je na ZAHTJEV ZA AKTIVNU REGISTRACIJU.docx (live.com)
  • Zahtjev za aktivnu registraciju ne moraju podnijeti birači kojima je izdana osobna iskaznica s podatkom prebivališta u Republici Kosovo ukoliko glasuju u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Republici Kosovo. U slučaju kada birač s registriranom adresom u inozemstvu želi glasovati na području druge (različite od adrese na osobnoj iskaznici, tj od adrese koju su prijavili hrvatskim tijelima) diplomatske misije ili konzularnog ureda, ili u Republici Hrvatskoj morat će podnijeti zahtjev za aktivnu registraciju (obrazac zahtjeva dostupan je na ZAHTJEV ZA PROMJENU MJESTA AKTIVNE REGISTRACIJE.docx (live.com)
 
U istome roku birači mogu odustati ili promijeniti svoj zahtjev za prethodnu ili aktivnu registraciju.
 
Zahtjev za prethodnu i aktivnu registraciju (podnesen na propisanom obrascu, popunjen u cijelosti, prema podacima iz hrvatskih važećih dokumenta te vlastoručno potpisan) podnosi se osobno u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Republici Kosovo (ul. Fehmi Agani 125, Priština), putem e-maila crocons.pristina@mvep.hr, ili putem online sustava e-Građani.
 
Također, do 06. travnja 2024. svi birači mogu provjeriti svoj upis, osobne podatke te zatražiti izmjene eventualnih pogrešnih podataka iz Registra birača u Uredima državne uprave u Republici Hrvatskoj, kao i putem diplomatskih misija i konzularnih uredima Republike Hrvatske te putem online sustava e- Građani.
 
Detaljne informacije o izborima kao i uvid u Registar birača, obrasce zahtjeva te dodatne upute dostupne su na internetskim stranicama Ministarstva pravosuđa i uprave:
Ministarstvo pravosuđa i uprave Republike Hrvatske - Obavijest biračima o izborima za zastupnike u Hrvatski sabor (gov.hr) ;
Službene stranice Državnog izbornog povjerenstva Republike Hrvatske - Naslovna (izbori.hr)
Na dan izbora birači moraju sa sobom imati dokaz identiteta (osobnu iskaznicu ili putovnicu) kako bi pristupili glasovanju. 
 

Pisane vijesti