Ministar Anušić posjetio pripadnike 40. HRVCON-a u KFORU-u te hrvatsku zajednicu u Janjevu

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Ivan Anušić posjetio je danas, 27. ožujka 2024., pripadnike 40. hrvatskog kontingenta (HRVCON) u NATO operaciji potpore miru Kosovo Force - KFOR u Republici Kosovo. Hrvatski kontingent trenutačno broji ukupno 149 pripadnika, od čega je sedam pripadnica, a razmješteni su na tri lokacije - u kampu “Film City” u Prištini, kampu Villaggio Italia u Peći te na APOD Slatini.

Ministar obrane Anušić, zajedno s načelnikom Glavnog stožera OS RH general-pukovnikom Tihomirom Kundidom, hrvatske je vojnike obišao na lokaciji u Prištini i u Peći.

“Iznimna mi je čast što sam danas ovdje, ispratio sam vas u Hrvatskoj kad ste odlazili na Kosovo. Hrvatska je ponosna na vas i vi ste najbolje što Hrvatska ima. Hrvatski vojnik gdje god je došao u misiju, pokazao je kvalitetu i primjer je drugim vojnicima. Vaši prethodnici su stvarali državu i naša vojska je od Domovinskog rata izrasla u pravu, opremljenu vojsku, sposobnu odvraćati”, poručio je ministar obrane hrvatskim vojnicima.

Načelnik Glavnog stožera general-pukovnik Tihomir Kundid rekao je kako je sudjelovanje u operaciji KFOR od iznimnog značaja za Hrvatsku jer dajemo doprinos miru u ovoj regiji.

“Vjerujem da se uspješno nosite sa svim zadaćama. Iskustvo ove misije dat će vama i vašim postrojbama dodatnu profesionalnu dimenziju”, rekao je general Kundid. Ovom prigodom general-pukovnik Kundid uručio je Zlatnu medalju Johnu Bozicevicu, načelniku stožera KFOR-a.

Operacija KFOR ima poseban značaj za Hrvatsku jer se nalazi u našem neposrednom susjedstvu, a namjera je RH nastaviti angažman hrvatskih pripadnika u Republici Kosovo sve do okončanja te NATO-ove operacije.

Oružane snage RH u operaciji KFOR sudjeluju od 16. lipnja 2009. godine, kada je u područje operacije upućeno 20 pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i dva helikoptera Mi-171 Sh. Od tada je broj hrvatskih vojnika koji sudjeluju u toj operaciji u stalnom porastu, a najznačajnije povećanje provedeno je u svibnju 2021. godine. Dosad je u operaciji KFOR, uključujući i trenutačni 40. hrvatski kontingent, sudjelovalo 1872 pripadnika Oružanih snaga RH, od toga je bilo 100 pripadnica. Sukladno odluci Sabora u 2023. i 2024.godini odobreno je sudjelovanje 160 pripadnika OS RH s do dva helikoptera.

Ministar Anušić tijekom posjeta Republici Kosovo u Janjevu se sastao sa zajednicom Hrvata koja je sve malobrojnija i suočena s brojnim izazovima. Izrazio im je svoju podršku i u razgovoru s don Matejem Palićem poručio da će se založiti za njihov bolji položaj.

Pisane vijesti