Hrvatska pridonosi sigurnosti na jugoistoku Europe

Predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio je KFOR City bazu u Prištini te se susreo s pripadnicima Hrvatskog kontingenta. U izjavi medijima, zahvalio je zapovjedniku Hrvatskog kontingenta u misiji KFOR-a brigadiru Borisu Dukariću, pritom istaknuvši da su pripadnici Hrvatskog kontingenta na Kosovu raspoređeni u svim bitnim segmentima.

Premijer Plenković izrazito važnim je izdvojio da su ocjene rada hrvatskih časnika i vojnika najviše.

„Sve što čujemo su najviše pohvale. Hrvatska pridonosi sigurnosti na jugoistoku Europe, upravo ovdje s ovako pojačanom prisutnošću i povećanim brojem“, kazao je i poručio da je važno da Hrvatska kao odgovorna članica NATO-a da svoj doprinos.

S obzirom na eskalaciju napetosti prije nekoliko tjedana, dodao je premijer Plenković, važno je da su hrvatski časnici i vojnici ovdje te na najprofesionalniji način doprinose stabilnosti Kosova.

Na pitanje novinara o potrebi dodatnog povećanja broja hrvatskih vojnika na Kosovu, premijer Plenković je odgovorio da je u ovom trenutku ovo optimalan broj.

„Ukoliko bismo se odlučili na povećanje broja, za to će biti potrebna odluka Hrvatskog sabora“, kazao je i dodao da Hrvatska predstavlja prvih desetak najviše zastupljenih nacija u okviru KFOR-a.

Izvor: Vlada Republike Hrvatske - Hrvatska pridonosi sigurnosti na jugoistoku Europe (gov.hr)



Priopćenja