Od 22. siječnja 2022. izmijenjeni uvjeti ulaska u Švicarsku Konfederaciju

Od subote, 22. siječnja 2022. godine osobama s važećim 2G – COVID-19 certifikatom (cijepljeni i preboljeli), za ulazak u Švicarsku više neće biti potreban negativan test.
Ostali i dalje za ulazak u Švicarsku moraju imati negativan nalaz testa (BAT ne stariji od 24 sata ili PCR ne stariji od 72 sata). Drugo testiranje, koji je trenutno potrebno učiniti između četvrtog i sedmog dana nakon ulaska u Švicarsku, od 22. siječnja 2022. više neće biti potrebno.
Obrazac za najavu ulaska od subote, 22. siječnja 2022. biti će obavezan samo za osobe koje u Švicarsku dolaze zrakoplovom ili dugolinijskim autobusom.
Do 22. siječnja 2022. za sve osobe starije od 16 godina koje iz Republike Hrvatske ulaze u Švicarsku Konfederaciju potreban je negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili brzi antigenski test – BAT ne stariji od 24 sata (i za cijepljene i osobe koje su preboljele COVID-19) te ispunjeni obrazac najave dolaska.

Obrascu za najavu ulaska u Švicarsku Konfederaciju možete pristupiti putem sljedeće poveznice:  https://swissplf.admin.ch/formular.
U razdoblju od četvrtog do sedmog dana nakon ulaska u Švicarsku Konfederaciju osobe koje nisu cijepljene ili nisu preboljele COVID-19 u zadnjih 6 mjeseci dužne su ponoviti test (valjani su PCR ili brzi antigenski test - BAT) te rezultate testa kao i broj obrasca za najavu ulaska javiti nadležnom kantonalnom tijelu.

Kontakt podaci nadležnih kantonalnih tijela dostupni su ovdje: https://www.bag.admin.ch/bag/en/home/krankheiten/ausbrueche-epidemien-pandemien/aktuelle-ausbrueche-epidemien/novel-cov/empfehlungen-fuer-reisende/quarantaene-einreisende.html#-1675462321.
Izuzeća:
  • osobe mlađe od 16 godina
  • profesionalni vozači u obavljanju djelatnosti transporta putnika i robe
  • osobe u tranzitu ukoliko ne mijenjaju prijevozno sredstvo
  • osobe koje dolaze iz neodgodivih zdravstvenih razloga
  • osobe koje se iz zdravstvenih razloga ne mogu podvrgnuti testiranju, uz predočenje odgovarajućih dokaza
Putem interaktivnog alata dostupnog ovdje:  https://travelcheck.admin.ch/home mogu se u svakom trenutku provjeriti aktualni uvjeti ulaska u Švicarsku Konfederaciju.
Za putnike koji dolaze u Švicarsku Konfederaciju otvoren je info telefon: +41 58 464 44 88 (dostupan svakodnevno od 6:00 do 23:00).
Kneževina Lihtenštajn usklađuje svoju politiku sa Švicarskom Konfederacijom pa su uvjeti ulaska istovjetni onima koji vrijede za Švicarsku Konfederaciju.

Aktualne epidemiološke mjere u Švicarskoj Konfederaciji:
U Švicarskoj Konfederaciji je na snazi primjena 2G (cijepljeni i preboljeli) i 2G+ pravila (cijepljeni/preboljeli u posljednja 4 mjeseca ili cijepljeni/preboljeli uz predočenje negativnog testa) za osobe starije od 16 godina za pristup unutarnjim dijelovima restorana, barova, klubova, sajmovima, muzejima, koncertnim priredbama, kazalištima, kinima, knjižnicama, fitnes centrima, zoološkim vrtovima. Upotreba zaštitnih maski obavezna je u svim zatvorenim prostorima za osobe starije od 12 godina. Organizator događaja i pojedini kantoni mogu odlučiti o primjeni 2G+ pravila.

Rok važenja brzog antigenskog testa - BAT u Švicarskoj Konfederaciji je 24 sata.

Privatna okupljanja ograničena su na 10 osoba uključujući i djecu, osim uz 2G pravilo kada je dozvoljeno privatno okupljanje do 30 osoba u zatvorenom prostoru te 50 na otvorenom.

Detaljne i aktualne informacije dostupne su ovdje (u gornjem desnom kutu moguće je odabrati jedan od 4 ponuđena jezika):
https://www.bag.admin.ch/bag/en/home/krankheiten/ausbrueche-epidemien-pandemien/aktuelle-ausbrueche-epidemien/novel-cov/massnahmen-des-bundes.html

Pisane vijesti