Izmijenjeni uvjeti ulaska u Švicarsku Konfederaciju

Za ulazak u Švicarsku potrebno je posjedovati jedno od sljedećeg:
-          važeći 2G – COVID-19 certifikat (cijepljeni ili preboljeli), odnosno potvrdu o cijepljenju ili preboljenju ili
-          negativan nalaz testa (BAT ne stariji od 24 sata ili PCR ne stariji od 72 sata)

Izuzeća:
o          osobe mlađe od 16 godina
o          profesionalni vozači u obavljanju djelatnosti transporta putnika i robe
o          osobe u tranzitu ukoliko ne mijenjaju prijevozno sredstvo
o          osobe koje dolaze iz neodgodivih zdravstvenih razloga
o          osobe koje se iz zdravstvenih razloga ne mogu podvrgnuti testiranju, uz predočenje odgovarajućih dokaza

Putnici koji dolaze zrakoplovom ili dugolinijskim autobusom trebaju ispuniti obrazac za najavu ulaska u Švicarsku Konfederaciju dostupan ovdje:  https://swissplf.admin.ch/formular.


Putem interaktivnog alata dostupnog ovdje:  https://travelcheck.admin.ch/home mogu se u svakom trenutku provjeriti aktualni uvjeti ulaska u Švicarsku Konfederaciju.

Za putnike koji dolaze u Švicarsku Konfederaciju otvoren je info telefon: +41 58 464 44 88 (dostupan svakodnevno od 6:00 do 23:00).

Kneževina Lihtenštajn usklađuje svoju politiku sa Švicarskom Konfederacijom pa su uvjeti ulaska istovjetni onima koji vrijede za Švicarsku Konfederaciju.

Aktualne epidemiološke mjere u Švicarskoj Konfederaciji:

U Švicarskoj Konfederaciji je na snazi primjena 2G (cijepljeni i preboljeli) i 2G+ pravila (cijepljeni/preboljeli u posljednja 4 mjeseca ili cijepljeni/preboljeli uz predočenje negativnog testa) za osobe starije od 16 godina za pristup unutarnjim dijelovima restorana, barova, klubova, sajmovima, muzejima, koncertnim priredbama, kazalištima, kinima, knjižnicama, fitnes centrima, zoološkim vrtovima. Upotreba zaštitnih maski obavezna je u svim zatvorenim prostorima za osobe starije od 12 godina. Organizator događaja i pojedini kantoni mogu odlučiti o primjeni 2G+ pravila.

Rok važenja brzog antigenskog testa - BAT u Švicarskoj Konfederaciji je 24 sata, a rok valjanosti COVID-19 certifikata 270 dana.

Privatna okupljanja ograničena su na 10 osoba uključujući i djecu, osim uz 2G pravilo kada je dozvoljeno privatno okupljanje do 30 osoba u zatvorenom prostoru te 50 na otvorenom.

Detaljne i aktualne informacije dostupne su ovdje (u gornjem desnom kutu moguće je odabrati jedan od 4 ponuđena jezika):
https://www.bag.admin.ch/bag/en/home/krankheiten/ausbrueche-epidemien-pandemien/aktuelle-ausbrueche-epidemien/novel-cov/massnahmen-des-bundes.html
 
 

Pisane vijesti