Veleposlanik Grubišić prisustvovao prezentaciji robotičkog sustava - proizvod hrvatske tvrtke DOK –ING d.o.o.

Veleposlanik Grubišić je 23. studenog 2021. godine, prisustvovao prezentaciji multifunkcionalnog robotičkog sustava (proizvod hrvatske tvrtke DOK – ING d.o.o.),  nabavljenog u okviru projekta „TO BE READY“, koji se financira u okviru IPA INTERREG program prekogranične suradnje Italije, Crne Gore i Albanije, s ciljem jačanja prekogranične suradnje u prevenciji rizika od prirodnih nepogoda i drugih nesreća. Prezentacija je održana na vatrogasnom poligonu Službe zaštite i spašavanja u Podgorici.

Hrvatska tvrtka DOK – ING je međunarodni lider na tržištu robotskih sustava za posebne namjene, a vrijednost predstavljenog robotičkog sustava MVF-5 je 949.502,40 EUR. Specijaliziran je za višestruku namjenu prilikom akcija zaštite i spašavanja, može koristiti u slučaju tehničko-tehnoloških nesreća i požara velikih razmjera u proizvodnim pogonima, prometnim nesrećama, kemijsko-biološkim rizicima, uklanjanja minsko eksplozivnih sredstava, kao i kod  elementarnih nepogoda prvenstveno poplava, uklanjanja ruševina u slučaju potresa ili gašenja šumskih požara. Ovaj robotski sustav koristi se sa sigurne udaljenosti i na taj način zamjenjuje slanje spasioca u rizične situacije, te samim time čuva živote. Više informacija dostupno je na https://dok-ing.hr/products/.

Osim veleposlanika Grubišića i predstavnika DOK – ING d.o.o., prezentaciji su prisustvovali Yngve Engstrom, šef Sektora za suradnju u Delegaciji EU, predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore, veleposlanik Italije i predstavnica Kancelarije za evropske integracije.

Projekat je počeo sa implementacijom 15. svibnja 2019. godine i provoditi će se do kraja lipnja 2022. godine. Ukupna vrijednost projekta je 5.893.686,53 EUR, od čega je 85% financira Europska unija.



Priopćenja