Radni posjet ministra Grlića Radmana Crnoj Gori

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman boravio je 27. i 28. svibnja u radnom posjetu Crnoj Gori, gdje se susreo sa svojim crnogorskim kolegom Rankom Krivokapićem, kao i s predstavnicima hrvatske nacionalne zajednice.
 
Sastanak između dvojice ministara bio je prigoda za razmjenu mišljenja o aktualnostima – ratu u Ukrajini i geoekonomskim preslagivanjima, europskoj budućnosti zemalja Zapadnog Balkana i koracima potrebnim za osnaživanje procesa pristupanja Crne Gore Europskoj uniji. 
 
Ministri su se složili da su odnosi dviju zemalja dobri i partnerski, pri čemu Crna Gora i Hrvatska dobro surađuju u nizu regionalnih i međunarodnih organizacija.
 
Ministar Grlić Radman  istaknuo je kako će Republika Hrvatska nastaviti Crnoj Gori pružati konkretne stručne, tehničke pomoć u prenošenju iskustva i znanja iz pristupnog procesa EU-a. „Uvjereni smo da će Vlada Crne Gore posvećeno raditi na ispunjavanju preostalih zadataka u ključnim poglavljima vladavine prava – 23 i 24“, rekao je ministar te izrazio nadu da će sadašnje geopolitičke okolnosti otvoriti novi prostor za snažniji iskorak u politici proširenja Unije i da će Crna Gora, kao država koja je najdalje odmakla na tom putu, znati iskoristiti tu priliku.
 
Razgovaralo se i o perspektivama euroatlantskog partnerstva, jačanju regionalne suradnje i usuglašavanju pozicija u otvorenim bilateralnim pitanjima kao i o zaštiti autohtone hrvatske manjine.
 
„Važno je da vodimo otvoreni i aktivni dijalog i pristupimo rješavanju otvorenih pitanja u duhu međusobnog uvažavanja, dobrosusjedskih odnosa i na temelju međunarodnog prava“, rekao je ministar Grlić Radman i konkretno pozvao na rješavanje sudbine nestalih osoba i procesuiranje ratnih zločina, ali i postavljanje ploče na mjesto bivšeg logora Morinj. Zatim, naveo je ministar, kako je važno utvrđivanje zajedničke državne granice neposrednim dogovorom i sklapanjem ugovora o granici u duhu dobrosusjedskih odnosa, ali i povratak ratnog broda „Jadran“.
 
Ministar Grlić Radman izrazio je zadovoljstvo što su u novoj Vladi Crne Gore zastupljene i manjine, uključujući i ministra Adriana Vuksanovića kao predstavnika hrvatske nacionalne zajednice. „To je snažna poruka uvažavanja i poštivanja manjinskih prava te važan mehanizam u njihovoj afirmaciji“, kazao je ministar Grlić Radman te istaknuo kako su dvije države dužne zajedno skrbiti o bogatoj kulturno-povijesnoj baštini Hrvata Boke kotorske.
 
U okviru radnog posjeta ministar Grlić Radman sastat će se i s predstavnicima hrvatske nacionalne manjine u Boki kotorskoj i Crnoj Gori. U Hrvatskom domu „Josip Marković“ u Donjoj Lastvi ministar Grlić Radman sastat će se s ministrom bez portfelja u Vladi Crne Gore Adrijanom Vuksanovićem i predsjednikom Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimirom Dekovićem te istaknuti punu potporu Vlade Republike Hrvatske autohtonoj hrvatskoj manjini u Crnoj Gori koja čini nezaobilazni čimbenik društvenopolitičkog života Crne Gore.

Pisane vijesti