Projekcija filma "Šesti autobus" u Oslu

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, Veleposlanstvo RH u Oslu je, u suradnji s produkcijskom kućom MissArt iz Zagreba, organiziralo projekciju filma „Šesti autobus“ redatelja Eduarda Galića. Projekcija filma održala se 22. studenog 2023., u Oslu u kinu Klingenberg u centru grada.

Film „Šesti autobus“ (2022.), redatelja Eduarda Galića, potresna je drama o padu Vukovara, temeljena na istinitoj priči o tzv. šestom autobusu kojim su zarobljeni branitelji i ranjenici odvezeni iz Vukovarske bolnice, a čija je sudbina do danas nepoznata. Film obrađuje temu mlade Amerikanke koja pokušava pronaći oca kojeg na žalost nikada neće moći pronaći, budući da je nestao tijekom bitke za Vukovar. Kako su neki kritičari kazali - „…riječ je o potrazi za identitetom, potrazi za vjerom i iskupljenjem, potrazi za istinom na mjestu gdje je istina selektivna, nedokučiva, pa čak i strana. „Šesti autobus“ je film o buđenju i slobodi…“

Na projekciju filma „Šesti autobus“ u Oslu odazvalo se stotinjak gledatelja, većinom hrvatskih iseljenika. Projekciji je nazočilo i desetak diplomatskih predstavnika.  

Film je po prvi puta prikazan u Skandinaviji, te smo posebno zahvalni što se na projekciju u Oslu odazvao jedan od producenata filma, gospodin Robert Piršl. 

Pisane vijesti