NATO u procesu stvaranja novog formata suradnje s Ukrajinom

  • Slika
Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je u Oslu da mu je drago da je NATO savez u postupku stvaranja novog, učinkovitijeg formata suradnje s Ukrajinom, za koji se nada da će biti dogovoren do nadolazećeg samita saveza u Vilniusu.
"Ovo je još jedna prilika za plodnu raspravu o metodama za dugoročnu, održivu i odgovarajuću pomoć NATO-a za Kijev", rekao je ministar Grlić Radman u Oslu na neformalnom sastanku šefova diplomacija članica Sjevernoatlantskog saveza, koji predstavlja uvod u srpanjski samit u Vilniusu.
 
Ministar je istaknuo da je ponosan što je hrvatska vlada donirala 500.000 eura za Sveobuhvatni paket pomoći za Ukrajinu.
 
"Hrvatska redovito pruža humanitarnu pomoć i sklonište za tisuće ukrajinskih izbjeglica. Nadalje, pomoći ćemo našim iskustvom iz Domovinskog rata, uključujući i projekt psihološke pomoći za veterane i programe razminiravanja", dodao je ministar Grlić Radman.
 
Potreba uže suradnje s partnerima
 
Rekao je da će jedna od tema današnjeg sastanka biti kako učiniti NATO-ovu obranu i odvraćanje što je moguće učinkovitijima. Što se tiče ulaganja u obranu, istaknuo je da će "dva posto BDP-a biti novi kriterij i minimum za saveznike".
 
"Konačno, raspravit ćemo o potrebi uže suradnje s partnerima. Hrvatska, koja ima ulogu NATO-ove kontaktne točke u Australiji, vidi veliku važnost proširene suradnje s indo-pacifičkim partnerima. Također, zalažemo se za okupljanje ranjivih partnera, Bosne i Hercegovine, Gruzije i Moldavije, tijekom nadolazećeg samita u Vilniusu", rekao je ministar Grlić Radman.
 
Izvor: MVEP / Hina

Priopćenja