Ministar Grlić Radman u službenom posjetu Kraljevini Norveškoj

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman boravio je u utorak, 1. ožujka 2022. godine, u službenom posjetu Kraljevini Norveškoj. Službeni posjet ministar je započeo sastankom s norveškom ministricom vanjskih poslova Anniken Huitfeldt.

Ministar Grlić Radman istaknuo je zadovoljstvo susretom te naglasio dodatnu vrijednost susreta s obzirom na 30. obljetnicu uspostave diplomatskih odnosa Republike Hrvatske i Kraljevine Norveške te zahvalio na potpori koju je Norveška pružila Hrvatskoj na putu ulaska u NATO i Europsku uniju.

Ministri su se složili kako je bilateralna suradnja razvijena u brojnim područjima te da postoji potencijal za jačanjem suradnje, poglavito u područjima energetike, zelene energije, održivog razvoja, razvoja otoka te brodogradnje.

Ministri su razgovarali o situaciji u Ukrajini, osudili rusku vojnu agresiju na Ukrajinu, koja je bez presedana i opravdanja te koja je ujedno i agresija protiv mira i međunarodnog svjetskog poretka. "U ovom ozbiljnom trenutku naše povijesti, naše zajedništvo je od presudne važnosti. Samo zajedno i u koordinaciji s našim transatlantskim partnerima možemo pronaći put ka prevladavanju ovih izazova. U potpunosti smo solidarni s Ukrajinom i snažno podupiremo njezin teritorijalni integritet i suverenost. Kao država koja je prošla strahote rata na svom teritoriju, u svojoj ne tako dalekoj prošlosti, u potpunosti smo spremi pružiti humanitarnu i tehničku pomoć Ukrajini'', naglasio je ministar Grlić Radman.

Ministri su se dotaknuli i aktualne političke situacije na Zapadnom Balkanu, poglavito situacije u Bosni i Hercegovini. Ministar Grlić Radman istaknuo je da Hrvatska snažno podupire europsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana i smatra da je individualni pristup svakoj od zemalja jedini pravi put u procesu proširenja. Rekao je kako prolongirana politička kriza u BiH može izravno utjecati na stabilnost i sigurnost u ovom dijelu Europe te da je izmjena Izbornog zakona ključna reforma koja može očuvati stabilnost i funkcionalnost BiH.

Tijekom posjeta, ministar je sudjelovao na panel raspravi u organizaciji Norveškog instituta za međunarodne poslove u povodu obilježavanja 30 godina diplomatskih odnosa Hrvatske i Norveške. Susreo se i s Elisabeth Svanholm Meyer, ravnateljicom posebnih programa u Innovation Norway, norveške državne agencije koja se bavi inovacijama i razvojem poslovanja i industrije. 

Na kraju posjeta Kraljevini Norveškoj, ministar Grlić Radman susreo se s Ine Eriksen Soreide, predsjednicom parlamentarnog Odbora za vanjske poslove i obranu, s kojom je razgovarao o mogućnostima snaženja parlamentarne suradnje dviju država, kao i o trenutnim sigurnosnim izazovima.

Pisane vijesti