Nakon pola stoljeća Republici Hrvatskoj vraćen procesijski ophodni križ iz XIV. stoljeća otuđen iz franjevačkog samostana u Zadru

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, u nazočnosti medija, izvršena je službena primopredaja procesijskog ophodnog križa iz XIV. stoljeća, iznimno vrijednog kulturnog dobra koje je nakon pola stoljeća iz Talijanske Republike vraćen u Republiku Hrvatsku. Restitucija je rezultat koordiniranog djelovanja Veleposlanstva Republike Hrvatske u Talijanskoj Republici, Ministarstva kulture i medija, Ministarstva unutarnjih poslova i talijanskih institucija na nacionalnoj i lokalnoj razini.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman istaknuo je kako je povrat kulturnog dobra još jedan dokaz intenzivnih, prijateljskih i dobrosusjedskih odnosa Hrvatske i Italije te svjedoči o zajedničkoj predanosti dviju zemalja vrijednostima koje potiču međunarodne konvencije o povratu nezakonito otuđenih kulturnih dobara. Te vrijednosti dvije zemlje konstruktivno promiču i u svojim bilateralnim odnosima, kao što je navedeno u Izvršnom programu suradnje u području kulture i obrazovanja između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Talijanske Republike za godine 2022.-2026. Stoga je zajedno s ministricom kulture i medija Ninom Obuljen Koržinek još jednom izrazio posebnu zahvalnost Ministarstvu kulture Talijanske Republike, Odjelu karabinjera za zaštitu kulturne baštine, gradonačelniku grada La Spezia i obitelji Lia. Pri tom dugotrajnom i zahtjevnom procesu restitucije, posebne su napore uložili konzervatori Uprave za zaštitu kulturne baštine i Konzervatorskog odjela u Zadru, pravne službe Ministarstva kulture i medija u kontinuiranoj suradnji sa Službom organiziranog kriminaliteta Ministarstva unutarnjih poslova. Ministrica je najavila, da će nakon uobičajene procedure pregleda u Hrvatskom restauratorskom zavodu, križ biti vraćen u samostan svetoga Frane u Zadru, odakle je 1974. godine bio ukraden.
 
Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek izrazila je veliku zahvalnost svima uključenima u taj zahtjevni i dugotrajni proces povrata, a posebno obitelji Lia u čijem se privatnom vlasništvu nalazio križ. Kolekcionar Amadeo Lia ga je naime kupio putem aukcijske kuće u Londonu za što obitelj posjeduje zakonite dokumente o vlasništvu. Ministrica je podsjetila kako je procesijski ophodni križ iz XIV. stoljeća otuđen tijekom pljačke iz riznice franjevačkog samostana sv. Frane u Zadru prije gotovo 50 godina, a u stalnom postavu Gradskog muzeja Amadeo Lia u talijanskom gradu La Spezia otkrio ga je 2009. dr.sc. Donal Cooper, medievalist, profesor sa Sveučilišta Cambridge. Od tada su, istaknula je ministrica, trajali kontinuirani pokušaji Ministarstva kulture i medija te hrvatskih policijskih i pravosudnih tijela uz angažman predstavnika samostana sv. Frane prema talijanskim institucijama da se križ vrati zakonitim vlasnicima.

Veleposlanik Republike Hrvatske u Talijanskoj Republici Jasen Mesić izvijestio je o procesu povrata u proteklih osam mjeseci, tijekom kojih je zahvaljujući intenzivnim naporima Odjela karabinjera za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture Talijanske Republike, drugih talijanskih institucija i Veleposlanstva Republike Hrvatske u Talijanskoj Republici a posebno temeljem spremnosti i volje obitelji Lia da se kulturno dobro vrati Republici Hrvatskoj, u kratkom roku dovršena pravna procedura te su stvorene pretpostavke za povrat procesijskog križa Republici Hrvatskoj.
 
Viša inspektorica Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture i medija Tamara Ganoci Frisch podsjetila je kako je ovaj primjer restitucije rezultat intenzivne dugogodišnje suradnje, iznimne angažiranosti i visoke razine profesionalnosti  na nacionalnoj i međunarodnoj razini te skrenula pozornost na problematiku nezakonite trgovine kulturnim dobrima čije posljedice su evidentne i na društvenoj, kulturnoj, i gospodarskoj razini. „Upravo otuđenjem ovog iznimnog kulturnog dobra ono je izgubilo onu svoju temeljnu vrijednost - povijesni kontekst“, naglasila je Ganoci Frisch, dodavši kako će se ta vrijednost vratiti povratkom u domovinu, u samostan svetoga Frane za koji je originalno i izrađen. Istaknula je da je stručno popisivanje i pravna zaštita temelj za povrat svih nestalih ili otuđenih kulturnih dobara, te da Ministarstvo kulture i medija već dugi niz godina intenzivno radi na tim aktivnostima.

Voditeljica službe za pokretnu, etnografsku i nematerijalnu baštinu Ministarstva Tatjana Horvatić istaknula je kako je riječ o srebrnom emajliranom i pozlaćenom ophodnom križu čiji složeni ikonografski program svjedoči da je izvorno naručen za zadarski samostan sv. Frane i to autoru škrinje svetoga Šimuna, najznačajnijem gotičkom zlataru Franji Antonijevu iz Milana. „Križ je vrlo vjerojatno nastao u Zadru što nedvojbeno potvrđuje brojnost na njemu prikazanih zadarskih zaštitnika te je među najznačajnijim umjetninama prosperitetnog anžuvinskog razdoblja zadarske srednjovjekovne povijesti“, ustvrdila je Horvatić te istaknula posebnu zanimljivost, pojavu ženskog lika uz svetog Ludovika, za kojeg se smatra da je lik donatorice, odnosno da je križ narudžba same kraljice Elizabete Kotromanić, kćeri bana Stjepana II Kotromanića i žene anžuvinskog kralja Ludovika Velikog.
 

Pisane vijesti