Hrvatska nastavlja znanjem i iskustvom pomagati Albaniji na putu prema EU

  • Slika
Hrvatska svojim znanjem i iskustvom može pomoći Albaniji na putu prema članstvu u Europskoj uniji, rekao je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u utorak tijekom boravka u radnom posjetu. 

"Hrvatska snažno podržava put Albanije prema Europskoj uniji i nastavlja aktivno pomagati u tome da pristupni pregovori idu što je brže i glađe moguće. Hrvatska je spremna pružiti Albaniji političku i tehničku podršku na europskom putu svojim znanjem i iskustvom", rekao je ministar Grlić Radman na zajedničkoj konferenciji za medije s albanskom ministricom za Europu i vanjske poslove Oltom Xhaçkom.

Hrvatska i Albanija, saveznice u NATO-u, "tradicionalno imaju snažne i odlične odnose bez otvorenih pitanja", naglasio je ministar. 

Ministar Grlić Radman je s albanskom kolegicom razgovarao o stabilnosti, energetskoj sigurnosti, povezanosti, regionalnoj suradnji i zajedničkim naporima u multilateralnim forumima u aktualnim geopolitičkim okolnostima. 

Gospodarska suradnja s Tiranom je u uzlaznom trendu. Ukupna robna razmjena s Albanijom porasla je za 56,5 posto u 2022. godini, rekao je ministar. Kako bi se ostvarila još bolja gospodarska suradnja, potrebna je bolja prometna povezanost prijateljskih zemalja, dodao je. Naglasio je da je Jadransko more važno za obje zemlje i da je od "strateške važnosti zaštita i sprječavanje onečišćenja Jadrana i obalnog područja". 

Ministar je s albanskom ministricom znanosti i sporta Evisom Kush sudjelovao na otvorenju osnovne škole "Iliria" u Fushë-Krujëu, čiju je obnovu financirala Vlada Republike Hrvatske kroz program "Croatia Education Recovery Support". 

"Ova škola nije samo zgrada, već simbol nade i otpornosti. Svi pamtimo razorni potres koji je pogodio Albaniju u studenom 2019. i uzrokovao velika razaranja i gubitak života. Danas smo sretni što smo mogli imati ulogu u naporima obnove kroz naš najveći bilateralni projekt razvojne suradnje do danas", rekao je ministar Grlić Radman na otvorenju obnovljene škole. 

Ministar je zahvalio albanskoj vladi, lokalnim vlastima i UNDP-u Albanija na partnerstvu i suradnji u provedbi ovog projekta.

"Ova škola opremljena je modernom opremom i tehnologijom, što je čini "pametnom" investicijom za budućnost. Vjerujemo da je obrazovanje temelj za bolju budućnost i ponosni smo što smo mogli podržati zajednicu na ovaj način", poručio je ministar Grlić Radman.

Pisane vijesti