Državni tajnik Frano Matušić na ministarskom sastanku država Berlinskog procesa

  • Slika
  • Slika
Državni tajnik za političke poslove Frano Matušić sudjelovao je 6. listopada 2023. na sastanku ministara vanjskih poslova država Berlinskog procesa u Tirani. Domaćin sastanka bio je albanski ministar za Europu i vanjske poslove Igli Hasani.

Sudionici sastanka razgovarali su o uspostavi Zajedničkog regionalnog tržišta i mogućnosti za njegovo poticanje u okviru Berlinskog procesa, gospodarskoj konvergenciji između zapadnog Balkana i EU-a te otvaranju puteva za ubrzanu integraciju područja zapadnog Balkana u sektorske politike Europske unije.

Na početku svog izlaganja, državni tajnik Matušić najoštrije je osudio koordinirane napade srpskih terorista na kosovske policajce na sjeveru Kosova 24. rujna, dodajući da je potrebno utvrditi sve činjenice i odgovorne počinitelje ovog napada privesti pravdi. Napomenuo je kako ovakvi napadi mogu ne samo ugroziti Berlinski proces već i ugroziti europsku budućnost zemalja zapadnog Balkana.

Izrazio je podršku Republike Hrvatske uključivoj regionalnoj suradnji u okviru Berlinskog procesa koji, već gotovo deset godina, potiče zemlje zapadnog Balkana na bolju suradnju i na približavanje Europskoj uniji. Naglasio je da Hrvatska kontinuirano pomaže svim državama na putu europskih integracija, posebice u području prijenosa znanja.

„Republika Hrvatska prepoznaje doprinos ovog formata regionalne suradnje u jačanju svih aspekata povezanosti, uspostavi Zajedničkog regionalnog tržišta zapadnog Balkana, u području digitalne agende, mobilnosti ljudi, kao i prometa i energetike“, rekao je Matušić.

Govoreći o važnosti gospodarske konvergencije između zapadnog Balkana i EU-a, državni tajnik je ocijenio da Investicijski okvir za zapadni Balkan, u kojemu je i Republika Hrvatska država donor, predstavlja važan alat za strateška ulaganja u sektorima energetike, okoliša, prometne i digitalne infrastrukture.

Sastanak ministara vanjskih poslova država Berlinskog procesa dio je završnih događanja albanskog predsjedanja, koji su do sada uključili i sastanke ministara unutarnjih poslova te sastanak ministara gospodarstava. U pripremi je i sastanak na vrhu Berlinskog procesa 16. listopada 2023. U Berlinskom procesu sudjeluje svih šest država zapadnog Balkana, devet država članica EU-a, Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske te predstavnici Europske komisije i financijskih institucija.

Pisane vijesti