Državna tajnica za Europu Metelko-Zgombić sastala se s glavnim albanskim pregovaračem za pregovore o pristupanju Republike Albanije Europskoj uniji Mazijem

Državna tajnica za Europu Andreja Metelko-Zgombić sastala se, u utorak, 15. lipnja 2021. godine, s glavnim albanskim pregovaračem za pregovore o pristupanju Republike Albanije Europskoj uniji, Zefom Mazijem. Razgovarao se o trenutnoj situaciji u procesu proširenja, albanskim pripremama i hrvatskom iskustvu iz pregovora s EU kao i o mogućnostima suradnje u vidu razmjene iskustva koje bi albanskoj strani bile od koristi tijekom predstojećih pregovora.

Glavni albanski pregovarač zahvalio se državnoj tajnici Metelko-Zgombić na dosadašnjoj trajnoj hrvatskoj podršci Albaniji na njenom euroatlantskom putu. Iznio je očekivanja albanske strane da će do održavanja prve Međuvladine konferencije s  Albanijom i Republikom Sjevernom Makedonijom doći što prije ove godine. Naglasio je kako je Albanija dosad napravila pozitivni iskorak u reformskom procesu, posebice u području pravosuđa i borbe protiv korupcije, ali je istovremeno naglasio kako ne misle na tome stati i kako su svjesni da ih još dosta posla čeka na tom polju. Očekuje da će pregovori s Europskom unijom  biti teški i zahtjevni, ali da će u konačnici biti od koristi svim građanima Albanije. 

U razgovorima o trenutnoj situaciji u procesu proširenja, državna tajnica Metelko-Zgombić još je jednom naglasila hrvatsku podršku početku pregovora s Albanijom te je informirala albanskog pregovarača o hrvatskim iskustvima iz pregovaračkog procesa.  Državna tajnica Metelko-Zgombić  upoznala je albanskog pregovarača o mogućnostima hrvatske pomoći Albaniji, kroz razne instrumente pomoći, uključujući i twinning projektima koji doprinose jačanju i unaprjeđenju prijateljskih i partnerskih odnosa između RH i država korisnica pomoći.

Zef Mazi, tijekom boravka u Zagrebu, susreo se i sa savjetnikom za vanjsku politiku predsjednika Vlade te ujedno bivšim glavnim pregovaračem RH za pregovore s EU, Vladimirom Drobnjakom, kao i s  predsjednikom Odbora za europske poslove Hrvatskoga sabora, Domagojem Hajdukovićem.

 Priopćenja