Veleposlanica Marija Kapitanović u službenoj posjeti Kišinjevu povodom održavanja konstituence Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Veleposlanica Marija Kapitanović bila je u službenoj posjeti Kišinjevu 11. srpnja 2024., gdje je sudjelovala na otvaranju konstituence Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke. Cilj sastanka konstituence, koja se ovaj put organizira u Kišinjevu, je okupljanje predstavnika ministarstva financija i narodnih banaka 16 zemalja, a među kojima je i Republika Hrvatska.

Uvodnom sastanku konstituence MMF-a i Svjetske banke prisustvovali su i predsjednica Republike Moldove gđa Maia Sandu, predsjednik Vlade Republike Moldove g. Dorin Recean, izvršni direktor konstituence MMF-a g. Paul Hilbers, izvršni direktor konstituence Svjetske banke g. Eugene Rhuggenaath, ministar financija Republike Moldove g. Petru Rotaru, guvernerka Narodne banke Moldove gđa Anca-Dana Dragu, kao i predstavnici ministarstava financija i narodnih banaka drugih zemalja. Hrvatsku su predstavljali viceguverner Hrvatske narodne banke za područje međunarodnih odnosa g. Michael Faulend te voditeljica Direkcije za ekonomske analize gđa Ana Martinis, dok su iz Ministarstva financija RH sudjelovali voditeljica Službe gđa Jadranka Hajdinjak te viši savjetnik-specijalist gđa Sanja Flegar.

U sklopu službene posjete veleposlanica Kapitanović također je održala sastanke s državnom tajnicom Ministarstva vanjskih poslova Republike Moldove gđom Carolinom Perebinos, te s predsjednicom Odbora za vanjsku politiku i europske integracije Parlamenta Republike Moldove, gđom Inom Coșeru.

Na sastancima je glavna tema bila daljnja suradnja i prijenos iskustava, poglavito na političkoj i stručnoj razini u procesu screeninga, odnosno pristupanja Moldove EU. S državnom tajnicom Perebinos razgovaralo se i o razvoju gospodarske suradnje te o planiranim bilateralnim posjetima. 


Photo: MD MVP, MD Parlament, stiri.md

Pisane vijesti