Održan 5. sastanak Partnerstva za Transatlantsku energetsku i klimatsku suradnju (P-TECC) 23. i 24. srpnja 2024. u Bukureštu

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U Bukureštu se 23. i 24. srpnja 2024. održao 5. sastanak Partnerstva za Transatlantsku energetsku i klimatsku suradnju (P-TECC) u organizaciji Ministarstva energetike SAD-a, Ministarstva energetike Rumunjske, Atlantskog vijeća i Američko-srednjoeuropskog poslovnog udruženja (ACEBA). P-TECC predstavlja međunarodnu platformu na ministarskoj razini za suradnju čelnika iz 24 zemlje srednje i istočne Europe. Teme sastanka odnosile su se na energetsku suradnju s ciljem podizanja sigurnosti opskrbe, ubrzane dekarbonizacije, implementacije novih tehnologija i jačanje konkurentnosti industrije u okolnostima tranzicije na niskougljično gospodarstvo.

Prvoga dana održao se Poslovni Forum i radna grupa Savez za zelene gradove, kojeg su otvorili predsjednik Vlade Rumunjske, g. Marcel Ciolacu, zajedno s ministrom za energetiku Rumunjske, g. Sebastian Burduja, i ministricom za energetiku SAD-a, gđom Jennifer Granholm, te na čijem otvaranju je sudjelovala veleposlanica Marija Kapitanović. Poslovni Forum pružio je čelnicima javnog i privatnog sektora priliku za raspravu o energetskoj sigurnosti, energetskoj tranziciji i infrastrukturnim projektima. Radna grupa Savez za zelene gradove okupio je regionalne i općinske čelnike te predstavnike industrije kako bi razgovarali kako gradovi na lokalnoj razini mogu implementirati strategije za ubrzanje korištenja izvora čiste energije i služiti kao primjer za promjene na nacionalnoj razini.

Drugoga dana bio je ministarski sastanak, a na kojem je sudjelovala delegacija iz RH na čelu s državnim tajnikom za energetiku g. Vedranom Špeharom iz Ministarstva gospodarstva, zajedno s ravnateljicom Uprave za energetiku, gđom Kristinom Čelić, načelnikom Sektora za energetsku politiku i planiranje g. Vjekoslavom Jukićem, načelnicom Sektora za naftno rudarstvo i geotermalne vode za energetske svrhe, gđom Jadrankom Leško, predsjednikom Uprave Agencije za ugljikovodike g. Marijanom Krpanom, te II. tajnicom u VRH Bukurešt, gđom Matejom Horvat.

Državni tajnik naglasio je važnost regionalne suradnje, učinkovitog korištenja postojeće infrastrukture, ali i ulaganja u energetski sektor RH, kako po pitanju razvoja novih kapaciteta obnovljivih izvora energije tako i povećanja kapaciteta postojeće plinske i naftne infrastrukture. Naglasio je spremnost i sposobnost RH da podrži sigurnost opskrbe susjednih zemalja. Posebno je istaknuo istraživanje i razvoj projekata korištenja geotermalnih potencijala koje Ministarstvo gospodarstva provodi u suradnji s Agencijom za ugljikovodike te prisustvovao prezentaciji Agencije održanoj na radnoj grupi za geotermalnu energiju kojom su supredsjedali RH i SAD.

Na marginama konferencije državni tajnik održao je bilateralni sastanak s g. Andrewom Lightom, zamjenikom ministrice energetike SAD-a, na kojem je hrvatska strana izvijestila o napretku projekta povećanja kapaciteta terminala za ukapljeni prirodni plin na Krku, a raspravljalo se i o situaciji u regiji i spremnosti RH da pomogne susjednim zemljama u procesu dekarbonizacije, ali i povećanju sigurnosti opskrbe.

Pisane vijesti