Veleposlanica Marija Kapitanović u posjeti Republici Moldovi

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Veleposlanica Marija Kapitanović je tijekom svog posjeta Moldovi imala sastanak s predsjednikom Vlade Republike Moldove Dorin Recean i ministricom pravosuđa Veronica Mihailov-Moraru.
Premijer, Dorin Recean, primio je veleposlanicu u srijedu, 12. srpnja o.g. Premijer je odnos dviju zemalja ocijenio prijateljskim rekavši da između dviju zemalja postoji dinamičan i konstruktivan politički dijalog. Razgovaralo se o širenju suradnje, posebno gospodarske i u području obrazovanja.
“Zahvalni smo Hrvatskoj na potpori koju je proteklih godina pružala našoj zemlji, posebice u procesu upravljanja izbjegličkom krizom, ali i na potpori koju pruža institucijama socijalne skrbi. Nas kao državu može inspirirati iskustvo Hrvatske i put kojim je ona prošla u procesu europskih integracija”, rekao je premijer Dorin Recean.
 
Veleposlanica se u četvrtak, 13. srpnja o.g. sastala s ministricom pravosuđa Republike Moldove, Veronica Mihailov-Moraru. Ministrica je ukratko predstavila reforme koje je pokrenulo Ministarstvo pravosuđa, a podupire Vlada. Govorila je o reformi pravosuđa i borbi protiv korupcije u državnim institucijama, provedbi mjera koje je predložila Europska komisija vezano uz zahtjev Moldove za članstvo u EU. Veleposlanica je govorila o iskustvima Hrvatske u procesu europskih integracija, posebno u području pravosuđa.
„Prioriteti koji su postavljeni za naredno razdoblje su: završetak procesa ocjenjivanja kandidata za mjesto člana u kolegijima Vrhovnog vijeća sudaca (CSM) i Vrhovnog vijeća tužitelja (CSP) (pre-vetting), početak procesa vanjskog ocjenjivanja sudaca Vrhovnog suda, a potom i svih sudaca i tužitelja (provjera), jačanje antikorupcijskih institucija, mehanizam konfiskacije imovine, akcijski plan za deoligarhizaciju itd.“, rekla je ministrica Mihailov-Moraru.  
Ministrica je istaknula da cijeni otvorenost Hrvatske da podrži Moldovu na putu integracija u EU.
U tom je kontekstu veleposlanica Marija Kapitanović ponovila kako je njezina zemlja otvorena za pružanje pomoći i potpore Republici Moldovi, posebice u području usklađivanja sa standardima Europske unije kao zemlja koja ima najsvježije i najneposrednije iskustvo procesa ispunjavanja kriterija.

Pisane vijesti