Donacija generatora struje ustanovama u Moldovi u okviru razvojne i humanitarne pomoći Vlade RH

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Veleposlanica Marija Kapitanović je u srijedu 12. srpnja posjetila dvije od osam ustanova u Kišinjevu u kojima su postavljeni generatori struje osigurani u okviru razvojne i humanitarne pomoći Vlade Republike Hrvatske, u suradnji s Uredom UNICEF-a za Hrvatsku. Uz veleposlanicu Kapitanović u posjetu Centru za smještaj i rehabilitaciju male djece te pilot kompleksu za kurativnu pedagogiju „Orfeu“, bila je i predstojnica Ureda UNICEF-a u Moldovi, Maha Damaj. U okviru posjeta, veleposlanica Kapitanović i predstojnica Damaj susrele su se sa zamjenicom gradonačelnika Kišinjeva Angelom Cutasevici i ravnateljem Centra za smještaj i rehabilitaciju djece Gheorgheom ?urcanuom te su razgledale prostorije i uvjete rada dviju institucija.

Vlada Republike Hrvatske putem Ministarstva vanjskih i europskih poslova, a uz pomoć UNICEF-a Hrvatska i Moldova, dala je Republici Moldovi donaciju u iznosu od 100.000 eura kao hitnu pomoć. Donacija je dio službene razvojne i humanitarne pomoći Vlade Republike Hrvatske.

„Ovom donacijom hrvatska Vlada daje potporu Moldovi i njenim stanovnicima u upravljanju i prevladavanju energetskih potreba u nadolazećim zimskim mjesecima tako što će se osigurati nesmetan rad ustanova koje rade na dobrobit djece i najugroženijih”, rekla je veleposlanica Kapitanović. 

Donacija je obuhvatila osam generatora struje koji su smješteni na lokacijama diljem Kišinjeva među kojima su dvije bolnice te šest osnovnih i srednjih škola:

Centar za smještaj i rehabilitaciju male djece u Kišinjevu
Centar za smještaj za djecu, Ceadir – Lunga
Pomoćna škola br. 6, Chisinau
Pilot kompleks kurativne pedagogije “Orfeu”, Chisinau
Specijalna škola br.12, Chisinau
Srednja škola ”Prosucces”, Chisinau
Pomoćna škola internat br.5, Chisinau
Pomoćna škola br.7, Chisinau.

Ova podrška odgovor je na potrebe moldovskih institucija kao što su bolnice i škole u smislu da im se osigura neometan rad kako bi djeci pružale osnovne zdravstvene i obrazovne usluge. To se ponajprije odnosi na najranjiviju djecu poput djece s teškoćama u razvoju i djece u nepovoljnom položaju.

Osim priljeva izbjeglica, Moldova je prošle zime bila suočena s ozbiljnom energetskom krizom. Nestancima struje najviše su bili ugroženi sektori zdravstva i socijalne skrbi te obrazovni sustav.

Pisane vijesti