Veleposlanica Marija Kapitanović sudjelovala je na 4. sastanku ministarske konferencije Platforme za potporu Moldovi

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Veleposlanica Marija Kapitanović sudjelovala je na 4. sastanku ministarske konferencije Platforme za potporu Moldovi koja je održana 17. listopada ove godine u Kišinjevu. Domaćini konferencije bili su zamjenik premijera Moldove i ministar vanjskih poslova Nicu Popescu, njemačka savezna ministrica vanjskih poslova Annalene Baerbock, francuska ministrica za Europu i vanjske poslove Catherine Colonna i glavni tajnik Vlade Rumunjske Mircea Abrudean. 57 izaslanstava sudjelovalo je na sastanku u Kišinjevu, iz zemalja EU, G7 i EFTA-e, kao i međunarodnih organizacija i međunarodnih financijskih institucija.
Premijer Dorin Recean kao i mvpei Nicu Popescu otvorili su konferenciju kojoj je domaćin bila moldovska vlada. Predsjednica Maia Sandu održala je završnu riječ. Zamjenik premijera i ministar za infrastrukturu i regionalni razvoj Andrei Spinu, ministar gospodarskog razvoja i digitalizacije Dumitru Alaiba kao i ministar energetike Victor Parlicov predstavili su potrebe i prioritete Moldove za iduće razdoblje.
Veleposlanica Kapitanović je rekla da je Hrvatska sa zadovoljstvom pomogla Moldovi u teškom razdoblju tako što je usred krize početkom 2022. godine pružila humanitarnu pomoć dok je ove godine donirala osam velikih električnih generatora za ustanove za rehabilitaciju djece s posebnim potrebama i za ustanove koje pružaju smještaj ženama i djeci u potrebi u Moldovi. Zaključila je da će Hrvatska u suradnji s moldovskim partnerima razmotriti daljnje projekte u 2024. koji će biti dobro promišljeni, fokusirani na potrebe društva i koji će imati dobar učinak/rezultat.
Moldova je istaknula svoje prioritete u sektorima energetike – npr. energetska tranzicija i energetska učinkovitost - i infrastrukture, odnosno mobilnosti radne snage i transportnih kapaciteta naglašavajući potrebu za daljnjom potporom i ulaganjem te naglašavajući pozitivan učinak Platforme za potporu Moldovi.
Predstavnici šest postojećih radnih skupina (izbjeglice, financije, administracija, energetika, antikorupcija, sigurnost granica) predstavili su svoje rezultate rada u proteklih godinu i po dana. U Zajedničkoj izjavi sa sastanka se naglašava stalna predanost potpori Moldove u provođenju plana reformi usmjerenog na napore za jačanje vladavine prava, borbu protiv korupcije i izgradnju jakih i otpornih institucija, kako bi se postiglo opipljivo poboljšanje u životima građana Moldove. Cilj konferencije bio je nastavak mobilizacije potpore Moldovi i utvrđivanje dugoročnih izazova.

Pisane vijesti