Državna tajnica Metelko Zgombić sudjelovala na godišnjem sastanku ministara vanjskih poslova SEI država

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Državna tajnica za europske poslove Andreja Metelko Zgombić sudjelovala je u srijedu, 22. studenoga 2023. u Kišinjevu, na godišnjem sastanku ministara vanjskih poslova država Srednjoeuropske inicijative (SEI). Sastanak je organizirala država predsjedateljica Inicijative koja je ove godine Republika Moldova.

Glavna tema sastanka bila je vitalni doprinos procesa europskih integracija stabilnosti, sigurnosti i razvoju u Europi te uloga Srednjoeuropske inicijative u procesu proširenja EU.

Državna tajnica je izrazila potporu Hrvatske kada je riječ o aktivnoj ulozi Srednjoeuropske inicijative u promicanju europskih integracija i olakšavanju posljedica ruske agresije na Ukrajinu. Rekla je da snažno podržavamo otvaranje pregovora s Bosnom i Hercegovinom, Moldovom i Ukrajinom te učinkovito pokretanje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Naglasila je da proces treba ostati temeljen na zaslugama. Također je istaknula konkretnu pomoć koju Hrvatska pruža Zapadnom Balkanu, Ukrajini te razvojnu pomoć koju je počela pružati Moldovi istaknuvši kako je Hrvatska nedavno bila domaćin Međunarodne konferencije o humanitarnom razminiranju Ukrajine u Zagrebu. Na kraju je dala podršku Hrvatske jačanju SEI-a kao platforme za koordinaciju srednjoeuropskih država.

Države sudionice usvojile su na kraju sastanka Zajedničku deklaraciju.  
 
U izaslanstvu državne tajnice bila je veleposlanica Marija Kapitanović, voditeljica Odjela za regionalnu suradnju Lada Glavaš Kovačić i djelatnica u Odjelu za regionalnu suradnju Ana Lončar.

Stranice