Službeni posjet veleposlanice Marije Kapitanović Kišinjevu povodom obilježavanja Dana Europe

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Veleposlanica Marija Kapitanović i djelatnici Veleposlanstva sudjelovali su na obilježavanju Dana Europe 9. svibnja 2024. godine u Kišinjevu, u sklopu događanja „Chisinau Village Europe day“, u organizaciji Delegacije EU u Moldovi. Mnogobrojnim posjetiteljima događanja su se najprije obratili predsjednica Republike Moldove, gđa Maia Sandu i povjerenik za proračun i administraciju, g. Johannes Hahn, uz nazočnost veleposlanika EU država akreditiranih u Moldovi. Veleposlanica je u drugom dijelu programa održala prigodan govor čestitavši građanima Republike Moldove Dan Europe i zaželjela uspješan nastavak procesa pristupanja Europskoj uniji te napredak njihove zemlje u smislu postizanja dobrog životnog standarda i zadovoljstva svih njenih građana.
U sklopu događanja „Chisinau Village Europe day“, organiziranog od strane Delegacije Europske unije u Moldovi, a na kojem su se predstavile države članice Europske unije, institucije javne uprave Republike Moldove kao i projekti financirani EU sredstvima, sudjelovali su i predstavnici Veleposlanstva gdje su na hrvatskom štandu predstavili Republiku Hrvatsku kroz promotivne materijale. 

Također, u sklopu službene posjete, veleposlanica Kapitanović održala je sastanak s gđom Cristinom Gherasimov, potpredsjednicom Vlade Republike Moldove za europske integracije i glavnom pregovaračicom za proces pristupanja Republike Moldove Europskoj uniji, na kojem se razgovaralo o tijeku priprema u uspostavljanju Ureda za pregovore s EU te se razmatrali načini na koje Hrvatska može pomoći svojim velikim iskustvom u procesu pristupnih pregovora.
Veleposlanica je na kraju dana dala intervju za emisiju „Točka dana“ javne televizije TVR Moldova. Govorila je o hrvatskom iskustvu kao članica EU i NATO te o bilateralnim odnosima Hrvatske i Moldove. 

Pisane vijesti