Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković na radnoj večeri EU lidera u Bukureštu na temu savjetovanja o Strateškom planu

  • Slika
  • Slika
  • Slika
Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sudjelovao je na radnoj večeri EU lidera na temu savjetovanja o Strateškom planu, u srijedu, 3. travnja 2024., u Bukureštu.  
Na radnoj večeri, kojoj je domaćin bio predsjednik Rumunjske Klaus Iohannis, uz predsjednika Vlade Plenkovića, sudjelovali su i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, predsjednik Vlade Belgije Alexander De Croo, predsjednik Vlade Mađarske Viktor Orbán i glavna tajnica Vijeća Thérèse Blanchet. 
 
Premijer Andrej Plenković kazao je da je naglasak sastanka u Bukureštu na snaženju europskog gospodarstva, rješavanju socijalnih tema te jačanju unutarnje sigurnosti i obrambene sposobnosti Europske unije. Izdvojio je i temu proširenja o kojoj se cijelo vrijeme razgovara na razini Unije.
 
Premijer je istaknuo da je Strateški plan usvojen baš u vrijeme rumunjskog predsjedanja Europskom unijom 2019. godine, a o njemu se razgovaralo i na sastanku u Granadi te na radnoj večeri lidera u Zagrebu.
 
Strateški program za razdoblje 2024.-2029. priprema se zadnjih desetak mjeseci te je riječ o uobičajenom dokumentu koji se donosi prije svake promjene institucionalnog ciklusa u okviru Europske unije - nove Komisije, novog saziva Europskog parlamenta i novog predsjednika Europskog vijeća.
 

Pisane vijesti