Veleposlanica

dr.sc. Andrea Bekić, izvanredna i opunomoćena veleposlanica

 

Datum  i mjesto rođenja: Andrea Bekić rođena je 14. svibnja 1965. u Zagrebu.

Obrazovanje i stručno usavršavanje: Diplomirala je dvopredmetni studij engleskog i francuskog jezika i književnosti na Sveučilištu u Zagrebu (1993.). Na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu magistrirala je (2010.) i doktorirala (2013.) na području politologije i međunarodnih odnosa/politike EU. Položila je Državni stručni ispit i završila tečaj Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Stručno se osposobljavala na području Zajedničke vanjske i sigurnosne politike EU, te je 2013. godine stekla Certifikat visokog stupnja (HLC) Europskog koledža za sigurnost i obranu u Bruxellesu (European Security and Defence College, ESDC). Tečno govori engleski i francuski jezik,  služi se s poljskim, te  ima pasivno znanje njemačkog,  talijanskog, španjolskog i portugalskog jezika.

Karijera u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova: U Ministarstvu vanjskih i europskih poslova zaposlena je od ožujka 1992., gdje je prvo radila na mjestu stručne suradnice u Kabinetu ministra. Od 1992.-1995. radila je kao savjetnica i zamjenica glasnogovornika Ministarstva u diplomatskom statusu Drugog tajnika. U Veleposlanstvu RH u Portugalu imala je status Prvog tajnika (1998.-2002.), zaduženog za kulturu i gospodarstvo, a po povratku u Zagreb preuzela je mjesto savjetnice-desk officera  za SAD (2002.-2004.). U razdoblju 2004.-2006., bila je načelnica Odjela za Sjevernu Ameriku u rangu ministra-savjetnika. Od 2011. radila je kao viši  diplomat u Odjelu za institucije EU (2011.),  te viši diplomat u Odjelu za Zajedničku sigurnosnu i obrambenu politiku (ZSOP)  i  Zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku (ZVSP) Europske unije (2012.). Također, obavljala je dužnost koordinatora za hrvatske razvojne projekte u Radnoj skupini za Tunis pri Zajednici demokracija (2012.-2013.), te je predstavljala RH u Izvršnom odboru European Security and Defence College-a. Od 2012.-2013. bila je  načelnica Službe za mirovne misije i operacije u Sektoru za NATO i međunarodnu sigurnost.

U studenom  2013., Andrea Bekić imenovana je za izvanrednu i opunomoćenu veleposlanicu RH u Republici Poljskoj, gdje je završila mandat u kolovozu 2018. U rujnu 2018. imenovana je izvanrednom i opunomoćenom veleposlanicom RH u Švicarskoj konfederaciji, a u studenom iste godine izvanrednom i opunomoćenom veleposlanicom u Kneževini Liechtenstein.

Ostale društvene i profesionalne aktivnosti: Tijekom 1991., volontirala je u udruzi “Lijepa Naša”, a početkom 1992.  kao  prevoditelj/časnik za vezu u Hrvatskom uredu pri Promatračkoj misiji Europske zajednice u Zagrebu. Radila je i kao  vanjski suradnik - dopisnik HINE iz Ženeve (1997.). Tijekom 2008. i 2009. bila je voditelj razvojnih i humanitarnih projekata diplomatske zajednice (Le Cercle Diplomatique) u Kraljevini Maroko, te je u sklopu tih aktivnosti surađivala s brojnim lokalnim i međunarodnim nevladinim  udrugama  u području zaštite prava žena i djece.

Autorica je više znanstvenih i stručnih članaka iz područja međunarodnih odnosa i suvremene hrvatske diplomatske povijesti. Tijekom 2017.-2018. bila je voditeljica Kluba veleposlanika akreditiranih u Varšavi koji se služe poljskim jezikom.

Odlikovanja, priznanja i počasne titule:: Predsjednik  Republike Poljske odlikovao 2018. je Andreu Bekić visokim odličjem - Zapovjedničkim križem sa zvijezdom reda za zasluge Republike Poljske (Krzyz Komandorski z Gwiazda Orderu Zaslugi Rzeczypospolitej Polskiej).

Dodijeljena joj je titula Počasnog generalnog direktora poljskog rudarstva (2014.) Ministarstva gospodarstva Republike Poljske. Poljska gospodarska komora dodijelila  joj je priznanje Zlatni lovor (2015.). Također, dobila je Priznanje Saveza poljskih regija za doprinos bilateralnoj regionalnoj suradnji RP i RH (2017.), kao i  Platinasti lovor Poljske gospodarske komore u Katowicama (2017.) za doprinos  hrvatsko-poljskoj gospodarskoj suradnji.

Bračni status: Udana, majka dvaju sinova.