Međunarodni znanstveni skup „Bugarsko-hrvatski dijalozi. Vremena, događaji, ličnosti“ i otvorenje izložbe „Hrvati i Bugari kroz stoljeća. Kulturna diplomacija i međuakademska suradnja“

  • Slika
  • Slika
U Sofiji je 25. i 26. lipnja 2024. održan interdisciplinarni, međunarodni znanstveni skup „Bugarsko-hrvatski dijalozi. Vremena, događaji, ličnosti“, petnaesti u nizu koje od 1998. godine zajednički organiziraju Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i Bugarska akademija znanosti. Suradnja između te dvije visoke znanstvene institucije temelji se na znanstvenom i kulturnom istraživačkom radu hrvatskih i bugarskih stručnjaka o povijesnim i kulturnim vezama Hrvata i Bugara kroz stoljeća. Ta je suradnja rezultirala objavom 14 zbornika radova koji svjedoče čvrstim vezama dvaju naroda na raznim poljima znanosti i kulture, ali i prijateljstvu koje je postojano do današnjih dana.
Veleposlanica Jasna Ognjanovac je prilikom otvaranja Skupa istakla da dvije države održavaju vrlo dobre bilateralne odnose, kako na političkom, tako i na gospodarskom planu, a posebnu važnost u izgradnji takvih odnosa ima i kulturna diplomacija koja postaje integralni dio diplomatskog djelovanja. Zahvalila je Bugarskoj akademiji znanosti na prihvaćanju inicijative VRH Sofija o organiziranju izložbe svih do sada izdanih Zbornika, za koju je izrazila nadu da će biti prikazana, ne samo u drugim gradovima Bugarske, već svakako i u sveučilišnim centrima u Hrvatskoj.
Izložba „Hrvati i Bugari kroz stoljeća. Kulturna diplomacija i međuakademska suradnja“ koja je otvorena 25. lipnja 2024. u prostorijama Bugarske akademije znanosti u Sofiji koristi inovativne metode kako bi prezentirala rezultate dugogodišnje uspješne suradnje između Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i to njezinog Odjela za povijesne znanosti, kao i Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe, te Instituta za balkanske studije Bugarske akademije znanosti.

Pisane vijesti