- Objavljeno: 20.01.2025.
Kreativna radionica Češko-hrvatskog društva
„Češko-hrvatsko društvo, a zahvaljujući financijskoj potpori Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, te potpori Unije povrća Čeha i Moravaca, organiziralo je ovog tjedna kreativnu radionicu kuhanja uz predavanje o gastronomskim navadama Zrinskih na njihovim imanjima.
Radionica je temeljena na knjizi autora Darka Varge: „Hrana, kuhinja i blagovanje u doba Zrinskih. Život na zrinskim dvorovima, utvrdama i vlastelinstvima u 16. i 17. stoljeću s knjigama recepata“, Meridijan, 2016. Članice Društva Jana i Michaela pričale su o sastojcima, jelima i običajima koje su obitelj Zrinski njegovale u kuhinjama, poštujući europske tradicije u kvaliteti i odabiru vrsta mesa, vina, rakija, riba. Kuhinjsko osoblje sa dvorova Zrinskih zapisivalo je recepte ali i koristilo rukopise tada postojećih kuharica.
Dok su gosti slušali predavanje, u kuhinji Narodnog poljoprivrednog muzeja u Pragu na Letni, pod okom iskusnog šefa kuhinje restorana “Hrvatski mlin”, Karela Matyaša, pet ekipa sastavljenih od po dva člana, kuhali su “Menu Čakovečkog dvora obitelji Zrinskih”.
Bilo je tu slanih delicija koje raduju nepce- krenilo se kremom od batata, pekle su se patke s mlincima, vuklo tijesto za domaće štrukle, a završilo pečenim smuđem s umakom od kopra.
Uz degustaciju skuhanih jela, pilo se hrvatsko bijelo vino, rakije od dunja, piva i naravno uz odlično raspoloženje svih prisutnih.
Ovakvi sadržaji okupljaju, pomažu upoznavanju s hrvatskim običajima i kulturom, a u druženju su se istakle ideje za sličnim radionicama kuhanja jela Dalmacije, Slavonije, Istre.“
Tekst: Lada Matošić Ćendo
Foto: Zuzana Hubinka i Lada Matošić Ćendo
.jpg?preset=glavnislider)

.jpg?preset=glavnislider)
.jpg?preset=glavnislider)
.jpg?preset=glavnislider)
.jpg?preset=glavnislider)










.jpg?preset=glavnislider)