Obavijest poslodavcima

Postupak izdavanja vize kad je poslodavac ishodio dozvolu za boravak i rad

Kada se poslodavcu u policijskoj upravi/postaji uruči obavijest o odobrenju dozvole za boravak i rad, potrebno je da ga pošalje državljaninu Kosova na kojega glasi odobrenje.

Dotični državljanin Kosova treba zatražiti termin za podnošenje zahtjeva za vizu u Viznom centru - VFS Globala:
e-mail: info.croatiakosovo@vfshelpline.com
website: www.vfsglobal.com/Croatia/Kosovo/ .

Prigodom podnošenja zahtjeva za vizu, državljani Kosova kojima je odobren boravak i rad prilažu sljedeću dokumentaciju:
  • zahtjev za vizu, ispunjen i potpisan na dva mjesta (pod brojem 37. i na kraju zahtjeva),
  • jednu (1) fotografiju u boji veličine 35x45 mm; osoba treba biti prikazana s neutralnim izrazom lica, otvorenih očiju i zatvorenih usta. Na fotografiji osobe, koja zbog vjerskih ili medicinskih razloga nosi pokrivalo za glavu, moraju se vidjeti obrazi, brada i čelo,
  • putovnicu – mora biti izdana izdana u posljednjih 10 godina, s rokom valjanosti najmanje tri mjeseca duljim od roka valjanosti zatražene vize i s najmanje dvije prazne stranice. Uz putovnicu je potrebno priložiti preslike svih eventualno izdanih hrvatskih viza i schengenskih viza.
  • putno zdravstveno osiguranje - najmanje ugovorene svote od 30.000,00 eura i valjano za Hrvatsku, koje vrijedi u razdoblju roka valjanosti vize (ako je poslodavac uplatio policu putnoga zdravstvenoga osiguranja, treba dostaviti njezinu presliku osobi koja podnosi zahtjev za vizu),
  • sredstvo prijevoza (autobusna karta; prometna i vozačka dozvola ako se putuje automobilom)
  • obavijest policijske uprave o odobrenju dozvole za boravak i rad, u slučaju da Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Prištini nije dobilo takvu obavijest (nije potreban izvornik)
  • ako se zahtjev za vizu podnosi u Viznom centru VFS Global-a, vizna pristojba uplaćuje se u Viznom centru (vizna pristojba za vizu iznosi 93 EUR + pristojba Viznog centra).
U slučaju bilo kakvih nejasnoća, izvolite se obratiti Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Prištini:
e-mail: crocons.pristina@mvep.hr