Korisne infromacije za posjet Portugalu


Portugal je država na zapadu Europe, na istoku i sjeveru graniči sa Španjolskom, a na zapadu i jugu izlazi na Atlantski ocean. Portugalci su gostoljubiv i susretljiv narod.

Pozivni broj: +351
Vremenska zona: UTC; UTC +1 ljeti

KLIMA:
U Portugalu razlikujemo dvije klime: oceansku i sredozemnu. Na sjeveru Portugala, pod utjecajem Atlantskog oceana, prevladava oceanska klima. Obilježavaju je svježa ljeta, blage zime i dosta padalina tijekom čitave godine. Na jugu države prevladava sredozemna klima zbog utjecaja Mediterana. Nju pak obilježavaju vruća ljeta te blage i vlažne zime. Utjecaj sredozemne klime ograničen je na uske priobalne prostore, za razliku od oceanske klime.

NOVAC: 
Valuta je euro, a novac se može podići na bankomatima putem debitnih i kreditnih kartica.

POZOR:
U velikim gradovima i turističkim područjima potrebno je voditi računa o čuvanju osobnih dokumenata, stvari i novaca.

CARINSKI PROPISI:
Ne postoji ograničenje o količini novaca koja se može unijeti u Portugal, no ukoliko unosite 10.000,00 eura ili više to se mora prijaviti. Građanima EU država je dopušteno oslobođenje od plaćanja poreza za: 800 cigareta ili ekvivalent; 10L žestokih pića, 20L desertnog vina, 60L pjenušavog vina ili 90L stolnog vina ili 110L piva.

ZDRAVSTVENA ZAŠTITA:
Dobra zdravstvena zaštita je lako dostupna i za lakše bolesti ljekarnici daju korisne savjete i prodaju lijekove bez recepta. Većina ljekarnika govori engleski. Ujedno daju savjete u slučajevima kada je potrebna stručna pomoć. Građani EU-a imaju pravo na besplatnu žurnu liječničku pomoć ako imaju europsku zdravstvenu iskaznicu. Ne pokriva slučajeve koji nisu žurni i kao ni troškove žurnog povratka u matičnu zemlju. Voda iz slavine je obično sigurna za piće.

ZRAKOPLOVNE LINIJE:
Postoji direktna zrakoplovna linija Lisabon-Zagreb-Lisabon, u zimskim su mjesecima letovi, s stajanjem u Bologni, utorkom, četvrtkom i nedjeljom, a u ljetnim mjesecima bez stajanja u Bologni postoje letovi utorkom, četvrtkom, petkom i nedjeljom.

TURISTIČKE INFROMACIJE: 
U zračnim lukama postoje info-deskovi turističkog ureda gdje mogu dobiti sve informacije.

RENT-A-CAR:
U Portugalu postoje gotovo sve velike agencije za najam vozila i vozilo se može unajmiti u zračnoj luci i na drugim mjestima u gradu.

PRIJEVOZ:
Od prijevoznih sredstava se u Lisabonu i Portu može koristiti podzemna željeznica, autobusi i tramvaju, osim toga taxi je dosta povoljan, početna tarifa bez poziva 2,40 eura, noćna tarifa 3,25 eura. Postoje dvije vrste taxija, standardni sa vidljivim oznakama i bez vidljivih oznaka.
Taxi se treba zaustavljati na za to određenim stajalištima. Ne preporučuje se ulaženje u neoznačena i legalno neregistrirana vozila za taxi službu.
Taxi u Lisabonu: tel. (00351)218119000, (00351)969531660; Taxi u Portu: tel. (00351)225076900
Za turističke vožnje gradom mogu se koristiti turistički autobusi i tramvaji, auto-rikše (tuk-tuk), bicikli i brodovi na rijeci.

HOTELI:
Hotela ima svih kategorija, a za sve ostale informacije vezane uz smještaj se mogu naći na stranicama Turismo de Portugal

HRANA I PIĆE:
Kuhinja je slična hrvatskoj, isto se dijeli na kontinentalnu i primorsku. Nacionalno jelo je bakalar, to je zemlja koja najviše u svijetu konzumira bakalar. Jede se mnogo riba i sve vrste mesa. Za preporučiti su sva vina, i crna i bijela, također se u Portugalu puno pije pivo i postoje dvije najpoznatije marke portugalskog piva, Super Bok i Sagres, točene ili flaširane. Specifično za Portugal je vino porto koje može biti digestiv (crni porto) i aperitiv (bijeli porto). Svi su restorani za preporučiti, čak i oni s niskim cijenama, hrana je kvalitetna i obilna.
U restoranima se očekuje napojnica od cca. 5%, ali nije obavezna.