Česta pitanja - Boravak stranaca u Hrvatskoj

Državljanka sam Republike Hrvatske. U braku sam s državljaninom Argentine. Suprug i ja namjeravamo se preseliti u Hrvatsku. Zanima me kako on kao strani državljanin može regulirati svoj boravak?
Uvjete ulaska, boravka i rada stranih državljana u Hrvatskoj uređuje Zakon o strancima (Narodne novine, broj 130/11 i 74/2013) i pripadajući podzakonski propisi. Državljanin treće države, u konkretnom slučaju Argentine, koji je u braku s državljankom Republike Hrvatske i namjerava boraviti u Republici Hrvatskoj duže od 3 mjeseca, dužan je najkasnije u roku od 8 dana od isteka 3 mjeseca boravka, policijskoj upravi, odnosno policijskoj postaji prema mjestu boravka, podnijetizahtjev za boravišnu iskaznicu za člana obitelji državljanina Unije,kojom dokazuje pravo privremenog boravka. Zakonom je propisano da se članu obitelji izdaje boravišna iskaznica ako:
    ima valjanu putnu ispravu, priloži ispravu kojom dokazuje da je član obitelji, ne predstavlja prijetnju za javni poredak ili nacionalnu sigurnost, nema zabranu ulaska i boravka u Republiku Hrvatsku.
Biometrijska boravišna iskaznica izdaje se srokom važenja do 5 godina.
Zanima me pod kojim uvjetima državljani Bosne i Hercegovine mogu raditi u Hrvatskoj. Diplomirani sam ekonomist i želja mi je zaposliti se u struci.
Prema odredbama Zakona o strancima (Narodne novine, broj 130/11 i 74/2013) stranac može raditi u Hrvatskoj na temelju izdane dozvole za boravak i rad ili potvrde o prijavi rada, osim ako navedenim Zakonom nije drugačije određeno. Napominjemo kako, u pravilu, stranac ne može započeti s radom prije nego što mu je izdana dozvola za boravak i rad ili potvrda o prijavi rada. Člankom 48. Zakona propisano je da se zahtjev za izdavanje dozvole za boravak i rad može podnijeti u policijskoj upravi/postaji prema mjestu namjeravanog boravka stranca, sjedištu poslodavca ili mjestu rada stranca, ako stranac za ulazak u Republiku Hrvatsku ne treba vizu. Sukladno članku 49. Zakona, zahtjev za dozvolu za boravak i rad može podnijeti ne samo stranac nego i poslodavac. Zahtjevu za izdavanje dozvole za boravak i rad prilažu se svi dokazi potrebni za ispunjenje uvjeta za privremeni boravak i dokazi za ispunjenje uvjeta za rad. Popis isprava koje se prilažu zahtjevu moguće je pronaći na web stranici Ministarstva unutarnjih poslova.