Konzularni odjel

ADRESA
Konzularni odjel Veleposlanstva Republike Hrvatske nalazi se na adresi: 

Kalevankatu 18 A 6, 00100, Helsinki

VAŽNA INFORMACIJA ZA POSJETITELJE VELEPOSLANSTVA REPUBLIKE HRVATSKE U REPUBLICI FINSKOJ

Slijedom događaja vezanih uz bolest COVID-19, izazvanu virusom SARS-CoV-2, a u cilju preventivnog djelovanja i zaštite zdravlja građana obavještavamo vas o sljedećem:

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Helsinkiju trenutno prima isključivo stranke s žurnim i neodgodivim zahtjevima. Stranke se primaju isključivo uz prethodnu najavu i dobiveni termin sastanka, kojega je potrebno zatražiti putem elektroničke pošte: crocons.helsinki@mvep.hr

Uz zahtjev za sastanak potrebno je navesti vrstu zahtjeva i osobne podatke podnositelja zahtjeva. Veleposlanstvo Republike Hrvatske određuje vrijeme termina po redu zaprimanja zahtjeva i prema dostupnosti istih.

Tek nakon što dobijete potvrdu termina putem elektroničke pošte, moguć je dolazak u prostorije Veleposlanstva Republike Hrvatske u Helsinkiju.

Ljubazno vas molimo, u cilju zaštite zdravlja vas i vaših obitelji, postupajte savjesno i odgovorno u cilju sprečavanja izlaganja sebe i drugih opasnostima prenošenja zaraze.
 

ŽURNI SLUČAJEVI

Izvan radnog vremena Veleposlanstvo je dostupno isključivo u iznimnim žurnim slučajevima za hrvatske državljane kao što su: krađa dokumenata, prometne nesreće, smrt, elementarna nepogoda i slično na dežurni telefon 00358 50 5575454. Svi drugi zahtjevi rješavaju se u radno vrijeme za stranke.

OPĆENITE UPUTE

Svi zahtjevi za obavljanje konzularnih radnji (zahtjevi za državljanstva, putovnice, putne listove i izdavanje uvjerenja i potvrda, ovjere potpisa, vize, sprovodnice te drugi zahtjevi za konzularnu pomoć) podnose se osobno u Veleposlanstvu u radno vrijeme za stranke i uz prethodnu najavu putem elektroničke pošte: crocons.helsinki@mvep.hr .

Veleposlanstvo ne izdaje vozačke dozvole i osobne iskaznice - navedeni se dokumenti izdaju u Policijskoj upravi prema mjestu prebivališta/prijavljene adrese u RH.

Ukoliko ste žrtva prevare, krađe ili nekog drugog kaznenog djela za pomoć je potrebno obratiti se lokalnoj policiji.

Veleposlanstvo zadržava pravo zatražiti od stranke dodatnu dokumentaciju ukoliko se za to ukaže potreba tijekom obavljanja administrativnih i upravnih postupaka.

Dodatne informacije o konzularnim poslovima koje obavljaju hrvatska veleposlanstava i konzulati dostupne su na www.mvep.hr

PISANI UPITI

Pisane upite moguće je dostaviti na:

1. email: crocons.helsinki@mvep.hr  ili

2. adresu: Veleposlanstvo Republike Hrvatske, Konzularni odjel, Kalevankatu 18 A 6, 00100, Helsinki

Stranke se mole da prilikom dostave pisanog upita Veleposlanstvu putem maila i pošte dostave i svoje osobne podatke (ime i prezime, adresu/email adresu i broj telefona) radi učinkovitije dostave odgovora.

PLAĆANJE PRISTOJBI

U Veleposlanstvu se pristojbe plaćaju isključivo putem internet bankinga ili u obližnjoj poslovnici Nordea banke prema uputi službenika Konzularnog odjela.

PREVODITELJI ZA HRVATSKI I FINSKI JEZIK:

Finsko hrvatski i hrvatsko finski:

Autio Maria Vesna info@adrian.fi

050-326 2184

Finsko hrvatski:

Spehar-Délčze Anna-Maria annamaria.spehar@gmail.com040-5277917

Hrvatsko finski:

Spehar Mikael mikaelspehar@gmail.com044-5320079

Suomalainen Emma Kaarina suomalainen@gmail.com045 6777152